www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

΄Εφυγε η τέφρα ήρθε η σκόνη!

Μέχρι την Παρασκευή θα διαρκέσει η αφρικανική... θολούρα στον ουρανό της Ελλάδας, καθώς τότε αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας ο μεγαλύτερος όγκος της σκόνης από τη Σαχάρα.


«Η ποσότητα της σκόνης που θα φθάσει στην Ελλάδα την Παρασκευή θα είναι μεγάλη, αλλά δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Κάλλος που είναι επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σύμφωνα
με τις εκτιμήσεις μας, η σκόνη που από χθες έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στον ουρανό της χώρα μας, την Παρασκευή θα αγγίξει σε πυκνότητα τα 185 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα». Σύμφωνα με τον κ. Κάλλο, αυτή η τιμή είναι αρκετά μεγαλύτερη από το ημερήσιο όριο επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

΄Οπως λέει ο καθηγητής, τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχαμε πάλι μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, σε ορισμένες περιοχές όπως το Ηράκλειο στις 20 του μήνα η πυκνότητά της έφθασε τα 320 μικρογραμμάρια, τα 215 μικρογραμμάρια στην Καλαμάτα την ίδια ημέρα και τα 200 μικρογραμμάρια στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου 2006, η πυκνότητα της σκόνης έφθασε τα 612 μικρογραμμάρια στην Αθήνα προκαλώντας προβλήματα ακόμη και στην ορατότητα αφού το νέφος πέρασε μόλις 400 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Σε αντίθεση με τη σκόνη που έφθασε «εκτάκτως» στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, η μεταφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα θεωρείται φυσιολογική καθώς αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν και κορυφώνονται κατά κύριο λόγο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Ηδη σήμερα η συγκέντρωση της σκόνης πάνω από την Ελλάδα θα φθάσει τα 58 μικρογραμμάρια κατά μέσο όρο, αύριο Πέμπτη τα 52 και την Παρασκευή θα υπερτριπλασιαστεί υπερβαίνοντας τα 180 μικρογραμμάρια.

Μια βροχή θα μας σώσει...


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, το Σάββατο αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά βόρεια διαμερίσματα της χώρας, με αποτέλεσμα να «ξεπλυθεί» ο ουρανός από τα μικροσωματίδια της σκόνης. Στα ύψη και το όζον

΄Ανοδο σημείωσαν χθες οι τιμές του όζοντος στην Αθήνα. Σε δυο σταθμούς, στο Μαρούσι και την Αγ. Παρασκευή, σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου του πρώτου συναγερμού του όζοντος- η λεγόμενη υπέρβαση τού ορίου ενημέρωσης- που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στις πέντε χθες το απόγευμα, η μέγιστη τιμή του όζοντος έφτασε το Μαρούσι τα 188 μικρογραμμάρια και στην Αγ. Παρασκευή τα 189 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: