www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τα τατουάζ χένας «ένοχα» για λευχαιμία

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα τατουάζ χένας, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως σε άτομα που ταξιδεύουν στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας. Επιστήμονες από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλυψαν πολύ υψηλότερη συχνότητα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας σε γυναίκες που ζουν στην περιοχή και οι οποίες συνηθίζουν να «στολίζουν» σημεία του σώματός τους με τατουάζ χένας.

Οι ερευνητές που προέρχονται από νοσοκομεία των Εμιράτων αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Leukaemia and Lymphoma» ότι το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι η ίδια η
χένα αλλά ορισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση της σκόνης της. Για παράδειγμα, το βενζόλιο, που είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, έχει απαγορευθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση του στα τατουάζ χένας σε πολλές χώρες, όμως χρησιμοποιείται ακόμη παρανόμως σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα ποσοστά οξείας μυελογενούς λευχαιμίας ήταν 93% πιο αυξημένα στις γυναίκες των Εμιράτων σε σύγκριση με τους άνδρες και 63% υψηλότερα σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν εκπατριστεί. Πάντως ευρωπαίοι αρμόδιοι ανέφεραν ότι η χρήση βενζολίου απαγορεύεται ρητά για χρήση στα καλλυντικά εντός της ΕΕ με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: