www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βρήκαν νειλόμετρο

΄Ηταν όργανο μέτρησης του ύψους των νερών του Νείλου και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στη Λεωφόρο των Σφιγγών.

΄Ενα νειλόμετρο, που είναι αρχαίο όργανο μέτρησης του ύψους των νερών του Νείλου, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση της μήκους 2.700 μέτρων Λεωφόρου των Σφιγγών, η οποία συνδέει τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, νότια της πόλης του Λούξορ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου.



Κατασκευασμένo από ψαμμίτη, το νειλόμετρο έχει κυλινδρική δομή και επτά μέτρα σε διάμετρο και
σπειροειδή σκαλοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να κατέβει κανείς στον Νείλο. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ζούσε στην αρχαιότητα από τις πλημμύρες του Νείλου που καθιστούσαν εύφορα τα εδάφη της.



Επίσης οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως μετά από ανασκαφές τα ερείπια ενός ναού 1.600 ετών. Ο ναός κοπτικής εποχής είναι χτισμένος με ασβεστολιθικές πλάκες που προέρχονται από ναούς πτολεμαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Οι πλάκες έχουν εγχάρακτες σκηνές από τη ζωή Πτολεμαίων και Ρωμαίων βασιλέων που προσφέρουν θυσίες σε αιγυπτιακές θεότητες. Τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στο δεύτερο από τα πέντε τμήματα του αρχαίου θρησκευτικού μονοπατιού που οδηγεί στον ναό του Καρνάκ.


Οι αρχαιολόγοι επίσης ανακάλυψαν θεμέλιους λίθους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση των αγαλμάτων των σφιγγών. Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Λεωφόρου των Σφιγγών, έχουν ανασυρθεί 128 αγάλματα σφιγγών, τα οποία θα επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση κατά μήκος της Λεωφόρου. Θεωρείται ότι αρχικά περί τις 1.350 σφίγγες φρουρούσαν τη διαδρομή.


΄Αλλες πρόσφατες ανακαλύψεις κατά μήκος της λεωφόρου είναι θεμέλια κτιρίου διακοσμημένα με παραστάσεις του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ ‘, το εκκλησάκι του ιερέα Μιν-Κέμπερ-Ρε της 21ης δυναστείας και μια σειρά από αποσπασματικές σφίγγες που βρίσκονται τώρα υπό αποκατάσταση, προκειμένου να τοποθετηθούν κατά μήκος της λεωφόρου.


2.700 μέτρα


Η ανάπτυξη και τα έργα αποκατάστασης στη Λεωφόρο των Σφιγγών στόχο έχουν την αναζωογόνηση του αρχαίου δρόμου που συνδέει το Λούξορ και τους ναούς του Καρνάκ και θα αποτελεί τον πιο μεγάλο αποκατεστημένο αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει στον κόσμο.
ethnos


Δεν υπάρχουν σχόλια: