www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δ. Δρούτσας: Υπέρτατος στόχος η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στο Αιγαίο

«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.


Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου.

Συμμετείχε δε στο ίδιο πάνελ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, επεσήμανε ότι αυτό «είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι αυτό».

Από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Μπαμπατζάν μίλησε γενικότερα τονίζοντας ότι «η αντίληψη της απειλής στην περιοχή δεν αφορά μόνον τις δύο χώρες» και ότι η Τουρκία «ωθεί
και πιέζει για μια περιοχή που δεν θα έχει πυρηνικά όπλα». «Το όραμά μας είναι να δούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Στην εισήγησή του ο κ.Δρούτσας υπογράμμισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε δε ότι από το 1999 που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών απογειώθηκαν.

«Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».

Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταλυτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί θα εξομαλύνει, όπως είπε, τα σημεία τριβής.

«Εξάλλου ο σεβασμός της καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ενταξιακών προαπαιτούμενων και προτεραιοτήτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη θεμελίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: