www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σε σημαντικό βιότοπο των ΗΠΑ οδεύει η τεράστια πετρελαιοκηλίδα

Τη βοήθεια του Πενταγώνου ζητά η εταιρεία BP.

Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού από την καταστροφή μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να φτάσει εντός των επόμενων ωρών στο σημαντικό βιότοπο Πας-α-Λουτρ της Λουιζιάνας, ανακοίνωσε απόψε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Μπόμπι Τζίνταλ.

«Αναμένουμε να δούμε τις πρώτες επιπτώσεις στο Πας-α-Λουτρ σήμερα και στα νησιά Τσάντλερ το Σάββατο», είπε ο κυβερνήτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους από το Μπατόν Ρουζ.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει πλησιάσει τις ακτές και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το βιότοπο του Πας-α-Λουτρ. Η υποναύαρχος Μαίρη Λάντρι, που είναι επικεφαλής
της επιχείρησης καθαρισμού, είπε ότι επιδίωξη της ακτοφυλακής είναι να μην επιτρέψει στην πετρελαιοκηλίδα να διαταράξει την κυκλοφορία των πλοίων στον ποταμό Μισισιπή.

Από την πλευρά της, η εταιρεία BP, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την παραχώρηση στρατιωτικών μηχανημάτων απεικόνισης και τηλεχειριζόμενα οχήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το σχέδιο γεωτρήσεων

Ο Λευκός Οίκος προασπίστηκε σήμερα το σχέδιό του για θαλάσσιες γεωτρήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου, παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, τονίζοντας ότι προτού ξεκινήσει μια γεώτρηση, θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης προτείνει μια προσεκτική, επιστημονική διαδικασία για τον καθορισμό των νέων περιοχών που είναι κατάλληλες για εκμετάλλευση και ανάπτυξη και για τον καθορισμό των πιθανών κινδύνων και των ευεργετημάτων στις περιοχές αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λίγο νωρίτερα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον, επικαλούμενος τους κινδύνους μιας «περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής» είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για να απαγορευτεί προσωρινά στην κυβέρνηση να επεκτείνει το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στη θάλασσα.

«Μέχρι να μάθουμε τι συνέβη, αιτούμαι να ζητήσετε και εσείς την άμεση παύση των δοκιμών και των άλλων δραστηριοτήτων στα θαλάσσια ύδατα», αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο Νέλσον στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: