www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Φολικό οξύ και Β6 «ασπίδα» για την καρδιά

Εάν θέλετε να προστατευθείτε από το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τα άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, φροντίστε να καταναλώνετε άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνιστούν ιάπωνες ερευνητές.


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 23.000 άντρες και 36.000 γυναίκες διαπίστωσαν ότι οι άντρες που ελάμβαναν άφθονη βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ οι ίδιες βιταμίνες προστάτευαν πολύ τις γυναίκες από το εγκεφαλικό και την καρδιοπάθεια.

΄Οπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Stroke», η μελέτη τους διήρκεσε 14 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο 986 εθελοντές πέθαναν από εγκεφαλικό, 424 από στεφανιαία νόσο και 2.087 από όλα τα άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φολικό οξύ και η Β6 προστατεύουν το καρδιαγγειακό επειδή μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο σε υψηλά επίπεδα βλάπτει τα εσωτερικά τοιχώματα των
αρτηριών και ευνοεί την ανάπτυξη θρόμβων αίματος.

Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ φολικό οξύ περιέχουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και εμπλουτισμένα, φασόλια και όσπρια.
tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια: