www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στο τέλος του Ιουνίου η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου

Στο τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.


Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Βήμα Ανάπτυξης» η κ. Κατσέλη τόνισε ότι κλειδί για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες, όπως είπε, στην καλύτερη περίπτωση είναι ο καταλύτης για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή. Κλειδί για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε, είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα, υπογράμμισε, επενδύσεις στον τόπο δεν γίνονται και γι' αυτό πρέπει να αλλάξουμε σχεδόν τα πάντα.

Όπως ανέφερε η υπουργός, αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα με το κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν η ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού και παραγωγικού προτύπου της χώρας που έχει φτάσει -υποστήριξε- στα όριά του.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα πρέπει να κερδίσει το τριπλό στοίχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αναχαίτισης της ύφεσης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, όπως υποστήριξε, ήταν το γεγονός ότι έφτασαν στην ολοκλήρωση μόλις 20% των εγκρίσεων νέων επιχειρήσεων.

Ο νέος νόμος έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την άρση των αντικινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, επεσήμανε η κ. Κατσέλη.

Όπως γνωστοποίησε η υπουργός, οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από το νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η επιχορήγηση κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές, η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως επτά έτη.

Οι μορφές αυτές ενίσχυσης θα ισχύουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα επενδύσεων βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, προτεραιότητα, όπως επεσήμανε, θα δοθεί σε επενδύσεις που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω του παραγωγικού, γνωστικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, της δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών, καθώς, και στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Αναφορικά με τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς αξιολόγησης προτάσεων που θα περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και για τον έλεγχο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά εξάμηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: