www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

΄Ολο και ψηλότερες αποδόσεις

Ανεβαίνουν τα επιτόκια σε προθεσμιακές, ομόλογα.

Αντιμέτωποι με έναν νέο χάρτη υψηλότερων αποδόσεων βρίσκονται πλέον καταθέτες και επενδυτές, καθώς οι ετήσιες απολαβές από προθεσμιακές καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, τραπεζικά, κρατικά και εταιρικά ομόλογα έχουν σκαρφαλώσει ακόμη και σε διψήφια νούμερα.


Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες έχουν φτάσει στα επίπεδα του 3,5%-4% ξεπερνώντας τον πληθωρισμό.

Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, το υψηλό κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές και η ανάγκη για ρευστότητα, έχουν αναγκάσει τις τράπεζες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες, να ανεβάσουν τον πήχυ των αποδόσεων.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εκδόσεις έντοκων γραμματίου του Δημοσίου με διάρκεια από τρεις έως και 12 μήνες και με επιτόκιο που φτάνει το 4,85% είναι άμεσα ανταγωνιστικές προς τις προθεσμιακές
καταθέσεις των τραπεζών, καθώς προσφέρουν υψηλές - και αφορολόγητες- αποδόσεις για συγκριτικά μικρό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζίτες, η κούρσα των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, για όσο δηλαδή τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραμένουν υψηλά και οι τράπεζες αναγκάζονται να προσφύγουν στις διεθνείς αγορές.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι το 4% δεν είναι από τα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων ετών, καθώς μεσούσης της οικονομικής κρίσης τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 6% σε ετήσια βάση.

Πέρα όμως από τις «κλασικές» προθεσμιακές καταθέσεις, και προκειμένου να δελεάσουν τους πελάτες τους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρίχνουν στην αγορά και νέα προϊόντα, τα οποία βασίζονται στην κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην αντίπερα όχθη, οι «χαμένοι» της υπόθεσης είναι οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι έχουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Σε αυτήν την κατηγορία λογαριασμών οι αποδόσεις παραμένουν συμβολικές, κυμαίνονται δηλαδή ανάμεσα στο 0,25% και το 1%, σαφώς χαμηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό.

Και διψήφιες αποδόσεις

Σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 10%, με σημαντικό όμως ρίσκο, προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα, ενώ την ίδια στιγμή η έκρηξη των spreads έχει φέρει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από το 8%!

Όσοι πάντως επιλέξουν τον δρόμο αυτόν, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σημαντικότατες μεταβολές και ενδεχομένως υψηλές, βραχυπρόθεσμες απώλειες, καθώς τα spreads των ομολόγων του Δημοσίου έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας στις αγορές, συμπαρασύροντας μαζί τους τιμές και αποδόσεις τόσο των τραπεζικών όσο και των εταιρικών τίτλων.

Το spread των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε ακόμα και πάνω από τις 550 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών, μειώνοντας κατακόρυφα την αξία παλαιότερων εκδόσεων στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποδόσεις τους έχουν ανέβει αντίστοιχα.

Αυτήν τη στιγμή στην αγορά διατίθενται τραπεζικά ομόλογα με σταθερό επιτόκιο που ξεπερνά το 8% ή και το 9% για διάστημα τριών έως και 10 ετών, ενώ ακόμα και για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις τα προσφερόμενα ξεπερνούν πλέον ακόμα και το 10% σε ετήσια βάση, για αντίστοιχη διάρκεια, πριν από την αφαίρεση των τόκων του 10%.

Εντούτοις «διαβατήριο» για να τοποθετηθεί κανείς σε αυτής της κατηγορίας τα ομόλογα, είναι να διαθέτει κατά κανόνα τουλάχιστον 50.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές οι αποδόσεις απευθύνονται κυρίως σε «παχιά πορτοφόλια».

Εναλλακτική λύση, που κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, μετά και τις πρόσφατες εκδόσεις του Δημοσίου, είναι τα λεγόμενα «λαϊκά ομόλογα» που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό, χωρίς χρηματικό περιορισμού, 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου με επιτόκιο 6,25% (αφορολόγητο), ενώ δεν αποκλείεται- ανάλογα με την πορεία του spread- να υπάρξουν και άλλες εκδόσεις μέσα στους επόμενους μήνες, για διάρκεια από 5 έως 10 έτη και με αφορολόγητο επιτόκιο άνω του 5%.

Η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό αναγκάζει τις τράπεζες, μικρές και μεγάλες, να ανεβάσουν τον πήχυ στα επιτόκια καταθέσεων

Μεγάλα κέρδη, μεγάλο ρίσκο

ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να λειτουργούν ως «τυρί» για τους υποψήφιους επενδυτές, εκείνοι όμως που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν μέρος ή και όλα τα διαθέσιμα χρήματά τους σε αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

΄Οσοι επενδύσουν σε ομόλογα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αξία τους μεταβάλλεται συνεχώς, από την έκδοσή τους μέχρι και τη λήξη τους. Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, το «ασανσέρ» των spreads έχει προκαλέσει σημαντικότατες απώλειες στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Παράλληλα, αν κάποιος ομολογιούχος χρειαστεί να ρευστοποιήσει πρόωρα την επένδυσή του, ενδέχεται να απολέσει ακόμη και σημαντικό κομμάτι από το κεφάλαιό του.

Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει και η περίπτωση να καταγράψουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη. Αυτό συμβαίνει αν βελτιωθεί η κατάσταση του εκδότη (δηλαδή, στην περίπτωση των ομολόγων του Δημοσίου, αν μειωθούν τα spreads), με αποτέλεσμα τα επιτόκια των παλιών εκδόσεων να είναι πολύ υψηλά και, άρα, οι συγκεκριμένοι τίτλοι να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: