www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κάθε ψυγείο και καημός!

Η αντιπαράθεση με τη ζυγαριά και τις θερμίδες είναι μια δύσκολη μάχη


Από την Έλενα Κιουρτσή

'Οποια δίαιτα απώλειας βάρους και αν ακολουθήσουμε, η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και τη διάθεσή μας να επιτύχουμε το στόχο μας. Ομως, στην πράξη πόσο εύκολο είναι να πειθαρχήσουμε και ποιο ρόλο παίζει η ψυχολογία μας σε αυτή την προσπάθεια;

Σύμφωνα με την κ. Κασσιανή Μαδεμλή, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, όταν αναφερόμαστε σε δίαιτες απώλειας βάρους, θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τι σημαίνει για εμάς η κατανάλωση τροφής. Διότι συχνά, μέσω του φαγητού, προσπαθούμε να καλύψουμε ανεκπλήρωτες ανάγκες ή να «ξεχαστούμε».

Αυτή η παλινδρόμηση συμβαίνει διότι κατά την πρώτη περίοδο ανάπτυξής μας ως βρέφη τείνουμε να
ταυτίζουμε την ικανοποίηση από τη λήψη τροφής με βασικά αισθήματα ασφάλειας, άνεσης και ευδαιμονίας (στοματικό στάδιο).

΄Ετσι, η ευχαρίστηση που προκύπτει από τη θρέψη συνδέεται με πρωτογενή συναισθήματα, που παίζουν καταλυτικό ρόλο τόσο στην ενήλικη συμπεριφορά μας, όσο και στη σχέση που αναπτύσσουμε με το φαγητό. Οπότε, ίσως η βασική δυσκολία για την επιτυχία μιας δίαιτας να είναι η έννοια της «στέρησης», που εξ ορισμού είναι αντίθετη με την έννοια του «τρέφομαι», εξηγεί η ψυχολόγος. Επομένως, δεν ισχύει το «θέλω, αλλά δεν μπορώ», αλλά το ότι επιδιώκω να πραγματοποιηθούν δύο επιθυμίες αντιφατικές μεταξύ τους. Και κάθε φορά που αποτυγχάνουμε, το όνειρο ξεμακραίνει και τα ενοχικά αισθήματα της απογοήτευσης, του θυμού και της αυτομομφής αυξάνουν την… όρεξη για τροφή - ως προσωρινή ψυχολογική ανακούφιση.

Σε αυτή την κατάσταση, η ζυγαριά, αντί να μετράει αντίστροφα, «επιβαρύνει» με ακόμη περισσότερα κιλά την πικρή αλήθεια.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκτήσουν μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και αναλώνονται σε μια αλληλουχία από στερητικές δίαιτες και επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής.

Αν λοιπόν θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα του σώματός μας, καλύτερα να σκεφτούμε το πώς θα βελτιώσουμε σταδιακά τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μη βιώνουμε το αίσθημα της στέρησης, αλλά του ωφέλιμου μέτρου.

Τα μυστικά της επιτυχίας

Πριν ξεκινήσουμε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, θα πρέπει να απαντήσουμε ειλικρινά στον εαυτό μας αν πρόκειται για δική μας επιθυμία ή θέλουμε να ευχαριστήσουμε άλλους. Διότι, αποτελέσματα θα δούμε μόνον όταν κάνουμε δίαιτα επειδή το θέλουμε εμείς.

΄Οταν η δίαιτα αφορά λόγους υγείας -οπότε κρίνονται απαραίτητοι ορισμένοι περιορισμοί στο φαγητό-, εάν εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι θα βελτιώσουμε την κατάστασή μας, τότε δεν θα πετύχουμε το στόχο μας.

Kάθε σώμα έχει τις δικές του ανάγκες. Δεν πρέπει να μας απασχολεί το πώς χάνουν κιλά οι άλλοι. Σημασία έχει να είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.

Μερικές φορές νομίζουμε ότι, σε μια δίαιτα, θέτοντας αυστηρά χρονικά περιθώρια, θα είμαστε πιο συνεπείς, αλλά αυτό περισσότερο μας αγχώνει παρά μας κινητοποιεί. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ποιοτικός - όχι χρονικός.

΄Ισως κάποια φορά ξεφύγουμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει αποτυχία. Συνεχίζουμε, αφού πρώτα συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για την προσωρινή ατασθαλία.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: