www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δάνειο «γέφυρα» μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης «γέφυρας» από το ΔΝΤ και κράτη-μέλη της ευρωομάδας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση της έγκρισης του πακέτου της ελληνικής οικονομίας σε κάποια από αυτά ανακοίνωσε επίσημα χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Τη βεβαιότητά του ότι με τη χρήση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα θα έχει το χρόνο να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά εξέφρασε χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η οικονομία να παραμείνει σε ύφεση και το 2011.

«Οι επενδυτές οι οποίοι συνεχίζουν να ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας θα χάσουν» είπε χθες
από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα ποσά

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τα ποσά, ότι έχουν συμφωνηθεί 30 δισ. ευρώ για το 2010 για το ευρωπαϊκό τμήμα της βοήθειας και μια τριετής συμφωνία από το ΔΝΤ.

Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην έχει στις 19 Μαΐου κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ακόμη και αν οι διαδικασίες καθυστερήσουν στην έγκρισή τους από κάποιο κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ τότε υπάρχει στη συμφωνία μηχανισμός προχρηματοδότησης της Ελλάδας. Είπε συγκεκριμένα ότι με τις προεργασίες που έχουν γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε κανονική χρηματοδότηση. «Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάποια καθυστέρηση και χρειαστεί χρηματοδότηση ''γέφυρα'' τότε θα συνδυαστούν τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν συμφωνήσει και το ΔΝΤ» τόνισε ο υπουργός.

Η Γερμανία

Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό για τη Γερμανία για τη συμμετοχή της στο μηχανισμό ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός. «Η δημιουργία του μηχανισμού είναι αποτέλεσμα ομόφωνης συμφωνίας των κρατών-μελών της ευρωομάδας» είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Είμαστε σίγουροι ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη όποτε χρειαστεί να συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης».

Σχετικά με τις επιφυλάξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ για το 2011 και το 2012 υπάρχει στην Αθήνα ανοιχτή διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας Ε.Ε.- ΕΚΤ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε πάντως - διαψεύδοντας πληροφορίες περί παράτασης της περιόδου προσαρμογής- ότι το πρόγραμμα πολιτικών που προσχεδιάζεται από κοινού με τους διεθνείς οργανισμούς είναι τριετές.

Η απόφαση

Στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί ενώ η Ελλάδα ισχυριζόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες ότι θα τα βγάλει πέρα μόνη της ξαφνικά ενεργοποίησε το μηχανισμό, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν απόφαση που ελήφθη για μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες. «Υπήρχε μια σειρά από αβεβαιότητες στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα ασαφή σημεία του μηχανισμού στήριξης, την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 τα οποία όπως είπε είναι απότοκα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της έντονης κερδοσκοπίας σε βάρος των ελληνικών ομολόγων. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήθελε μια σίγουρη βάση και αυτή εξασφαλίσαμε με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας την απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού αφού, όπως είπε, δεν δημιουργήθηκε μόνο για να διασώσει την ελληνική οικονομία αλλά και για να αποτελέσει ένα μηχανισμό προστασίας και των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και του ίδιου του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για απευθείας προσφυγή της Ελλάδας στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διέψευσε επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα θα ανήκει πάντα στην ευρωομάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ανταγωνιστικότητα

Πιο μετριοπαθής ήταν ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το χρόνο τον οποίο θα χρειαστεί να βελτιώσει την πιο κακή βαθμολογία της που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είναι βέβαιο ότι τόσο το 2010 και ίσως το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση» είπε ο υπουργός.

Τόνισε όμως ότι η χρήση του μηχανισμού στήριξης θα δώσει στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική. Ο υπουργός ανέφερε την αργή αλλά σταθερή βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων με τη μείωση του ελλείμματος κατά 40% για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με πρώτα τα φορτηγά δημόσιας χρήσης που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ανέφερε τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 10% ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας.

Αποκρατικοποιήσεις

Σχετικά φειδωλός ήταν ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων προτάσσοντας τα οφέλη από την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η αξία της οποίας όπως είπε ξεπερνά κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ.

Με την επιφύλαξη ότι οι προτάσεις του θα πρέπει πρώτα να περάσουν από το -ελληνικό- υπουργικό συμβούλιο (το τοποθέτησε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες) είπε ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες δεν αποτελούν αναγκαστικά λύση για την εξοικονόμηση κάποιων κεφαλαίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

 Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις (όπως π.χ. η περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) στις οποίες προέχει η εξυγίανσή τους με την είσοδο ιδιωτών και η παραπέρα καλύτερη λειτουργία τους.

Όπως είπε επίσης, υπάρχουν στο πρόγραμμα και κινήσεις που αποσκοπούν στο να διατηρήσει το Δημόσιο ελεγκτικό ρόλο και παράλληλα να επιτραπεί και η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών του Δημοσίου.

Πάντως άφησε το ενδεχόμενο και για κλασικές αποκρατικοποιήσεις αφού όπως είπε υπάρχουν και δημόσιες εταιρείες στις οποίες υπάρχουν σκέψεις για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Βέβαιο είναι ότι στην παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσουμε σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Επαφές με ξένους ηγέτες

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ενδεχόμενο προσφυγής σε δανεισμό σε δολάρια ή την ενδεχόμενη είσοδο των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια χωρών της Άπω Ανατολής.

Ενώ από την Αθήνα είχε τονίσει ότι θα προσφύγουμε ξανά στο δανεισμό από τις αγορές όταν το κρίνουμε αναγκαίο, όταν ρωτήθηκε για τις επαφές του με τους ομολόγους της Κίνας της Ινδίας αλλά και της Βραζιλίας, είπε ότι απλά τους ενημέρωσε για το σχέδιο στήριξης της οικονομίας. Τούτο λόγω του ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τα κράτη που εκπροσωπούν είναι μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θετικά

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, γνωρίζει καλά την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «πολύ θετική» και την υποστηρικτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: