www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Διάλογο με τον Γ. Μπαμπινιώτη ζητούν οι πρυτάνεις


Επανεκκίνηση του διαλόγου με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητούν οι πρυτάνεις, σε ομόφωνη απόφασή τους που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου τους στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα έχουν οξυνθεί επτά μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τα πανεπιστήμια, καθώς –όπως αναφέρουν- δεν βρέθηκαν «κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο».

«Η περίοδος αυτή», συμπληρώνουν, «σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Η προσφυγή των πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης
λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου».


Οι πρυτάνεις τονίζουν ακόμη ότι «σήμερα, που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων». «Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζουν, «ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν».


Μάλιστα γίνονται πιο συγκεκριμένοι, καθώς επισημαίνουν ότι με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου χρειάζεται επανεκκίνηση του διαλόγου για να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.


«Η Σύνοδος», τονίζουν οι πρυτάνεις, «έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς».


Τέλος, συγχαίρουν τον νέο υπουργό και δηλώνουν ότι επειδή «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», συγκροτούν άμεσα επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: