Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», γνωστό ως νομοσχέδιο για το PSI.
Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός
Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε η απόρριψη του PSI.
«Το πραγματικό δίλημμα είναι θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική», προσθέτοντας ότι η άρνηση του νέου προγράμματος μπορεί να έχει δύο ειδών επιπτώσεις: «είτε τη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, που αποτελεί προοίμιο της εξόδου από το ευρώ και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας, είτε την ασύντακτη χρεοκοπία, «με την Ελλάδα να γυρνά στη δεκαετία του '50, σε επίπεδα Αλβανίας, ή Μολδαβίας, για να επιβεβαιώσουν κάποιοι την στρατηγική τους».
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.
Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως η στρατηγική τους διέπεται από την προσδοκία πολιτικού οφέλους, από τη συντριβή και τη φτώχεια των Ελλήνων.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι βάσει του νέου προγράμματος αυτή γίνεται «με κοινές μετοχές στη συντριπτική πλειονότητα, στο 90% του κεφαλαίου που πρέπει να επενδυθεί, και ένα μικρό ποσοστό θα έχει τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου».
«Θέλουμε να βάλουν λεφτά και οι ιδιώτες, και θέλουμε να βάλουνε πολύ περισσότερα λεφτά. Θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να επενδύσουν όλα τα λεφτά που θα έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο για να μειωθεί και πάλι το δημόσιο χρέος», συμπλήρωσε.
Οσον αφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου, υπογράμμισε ότι «ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS». «Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία. «Η δε ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα. Γι αυτό και ενέκριναν την εισδοχή των CACs και μας πιέζουν να τα θεσπίσουμε και να τα ενεργοποιήσουμε», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε πως αυτή δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα και υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, τονίζοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική πρόβλεψη υπό τους πλέον αυστηρούς όρους.
Γ. Καρατζαφέρης: Με το PSI εξυπηρετούνται οι δανειστές μας
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του ν/σ, ο Γ. Καρατζαφέρης παρατήρησε ότι με το PSI εξυπηρετούνται οι δανειστές μας, που είχαν «κουρελόχαρτα» και τώρα παίρνουν ομόλογα «3 Α», ενώ επιχείρησε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν το ΛΑ.Ο.Σ για παλινωδίες στο θέμα της δανειακής σύμβασης.
«Είπα πως εφόσον θα πάρουμε μετοχές απ' τις Τράπεζες, να τις δώσουμε στα ταμεία. Όχι, μου λένε. Είχαν αρνηθεί να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ., να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι το Μνημόνιο δεν σκοντάφτει στο Σύνταγμα, να έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση από την Τράπεζα της Ελλάδος πως το σχήμα αυτό το οικονομικό μας βγάζει πέρα. Ε, κατόπιν όλων αυτών των "όχι", δεν μπορούσα να πω "ναι"», εξήγησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
Αλ. Τσίπρας: Ολοκαύτωμα για το λαό η συμφωνία για το δημόσιο χρέος
Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι η συμφωνία για το δημόσιο χρέος θα αποδειχθεί ολοκαύτωμα για τον λαό.
«Έχετε πανηγυρίσει τόσες φορές γιατί σώσατε τη χώρα, που θυμίζετε την παροιμία με το λύκο και τα πρόβατα», είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε παράλληλα οξύμωρο το γεγονός ότι μιλάνε κάποιοι για σωτηρία της χώρας, όταν, όπως είπε, «δεν θα μπορεί να επιβιώσει εδώ, κανείς πολίτης που δεν έχει καταφέρει να είναι στη μειοψηφία εκείνων που επιχαίρουν για τη συμφωνία».
Επικαλέστηκε ακόμη δημοσιεύματα και αναλύσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχασε την κυριαρχία της», ότι είναι πλέον μία χώρα «καταδικασμένη να ζει από τους χορηγούς της» και «η πρώτη αποικία της ευρωζώνης». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού «βρίσκεται σήμερα στο περιθώριο και στερείται ακόμη και βασικών αγαθών» και αναρωτήθηκε ποιος είναι τελικά εκείνος που σπρώχνει τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ. «Είναι μήπως η κακιά αριστερά, που μας λέγατε προδότες και ότι θέλουμε την καταστροφή, παρά τις ρεαλιστικές προτάσεις που σας καταθέταμε; Ετοιμάζετε μια χώρα που απομακρύνεται από την ευρωζώνη και πάει προς την Αφρική», υποστήριξε.
Ταύτιση απόψεων για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο αντιπαραθέσεων τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για τη μορφή του κατεπείγοντας, ωστόσο, ταύτιση απόψεων υπήρξε σε ό,τι αφορά στην ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων.
«Χωρίς ανάπτυξη και αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα επιτύχει», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης. «Πίσω από την απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται η αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά των εταίρων. Γι' αυτό και εμείς δεν πανηγυρίζουμε αυτήν τη συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «όσο κι αν μας ενοχλούν οι δηλώσεις Σόιμπλε, η πλάτη της Ευρώπης μπήκε. Και οι αγορές έλαβαν ήδη αυτό το μήνυμα. Ό,τι δηλαδή δεν είμαστε απομονωμένοι έστω και αν είμαστε αδύναμοι».
«Η οικονομική ανόρθωση και η ανάπτυξη είναι όροι απαραίτητοι, ώστε να μιλάμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι «είναι ώρα να κάνουμε τα δύσκολα, διαφορετικά τον Ιούνιο θα έχουμε και άλλα προβλήματα».
«Με το PSI γίνεται χρεοκοπία μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη για τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διασώζει τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες, την ίδια ώρα που ενοχοποιεί τον λαό και εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση σε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες».
«Επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κερδοσκοπική τάση από τις τράπεζες, που έχουν πάρει ήδη 117 δισ. και θα πάρουν ίσως περισσότερα και από άλλα 30 δισ.
«Η χώρα δεν έχει ενδογενή αναπτυξιακή προοπτική», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η μηχανή της οικονομίας και να υπάρξουν αναπτυξιακές διαδικασίες.
Ο Νίκος Τσούκαλης εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστέρας είπε ότι η συμφωνία, σε συνδυασμό με τα ανηλεή μέτρα μάς οδηγούν στον κίνδυνο να μην καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020. «Αυτή τη στιγμή δώδεκα ηγέτες της ΕΕ εκπέμπουν SOS για στροφή στην ανάπτυξη», επισήμανε, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτό το κλίμα για να απαιτήσει αναπτυξιακά μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου