www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα υπόσχεται το ΔΝΤ


Δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να έχει η χώρα τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη, προτίθεται να παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, όπως ανακοινώθηκε διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της», αποφεύγοντας ωστόσο, να αναφερθεί στο χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του δεύτερου πακέτου
στήριξης της χώρας μας.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι αποφάσεις εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή του νέου πακέτου. «Υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμφωνημένων και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρέπεμψε επίσης σε δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες η οποία είχε επίσης υποστηρίξει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος και στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ μελετά «πολλά σενάρια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020. «Για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει «όλα τα κομμάτια του προγράμματος να δουλέψουν σωστά και ταυτόχρονα», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η «πολιτική συναίνεση».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου προέβλεψε ότι η περίοδος ύφεσης στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013 αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι διεθνείς εταίροι της. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και ότι είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό οικονομικό πλαίσιο.

Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει μέσα στο επόμενο έτος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μία τροχιά ανάπτυξης. Όχι σε κάποια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, αλλά ρεαλιστική», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές σύντομα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Σημείωσε πάντως ότι το ΔΝΤ είχε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα ότι ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: