www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ρυθμίσεις για ελάφρυνση επιχειρήσεων από υψηλές μισθώσεις


Νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος μισθώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με στοιχεία, 7 στις 10 επιχειρήσεις μισθώνουν καταστήματα και γραφεία με κόστος από 20% - 30% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται:

-Εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για εμπορικές μισθώσεις με στόχο τη γρήγορη αναπροσαρμογή των εμπορικών μισθωμάτων.

-Πάγωμα ενοικίων για 5 χρόνια σε θέατρα, κινηματογράφους με στόχο τη στήριξη του χώρου του πολιτισμού που επίσης βάλλεται από την κρίση

-Οριζόντια μείωση ενοικίων κατά 20% στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε ακίνητα του Δημοσίου και
πάγωμα των συμβολαίων τους για 12 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών επιτυγχάνεται με μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία λίγων μόλις εβδομάδων (1 μήνας), η γρήγορη αναπροσαρμογή και χωρίς κανένα κόστος των εμπορικών μισθώσεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαγγελματικών ενοικίων.

Πρόσθεσε πως με την οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όταν εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου και ενισχύεται δραστικά ο τουρισμός που αποτελεί ναυαρχίδα της ανάπτυξης.

«Θέλω επίσης να δεσμευτώ ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία θα επιδιώξουμε και για το σύνολο των εμπορικών μισθώσεων που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών που δίνουν άμεσα πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: