Το 25,5% των νέων έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Tα περισσότερα από τα θύματα ανέφεραν το γεγονός στους φίλους, λιγότεροι στους γονείς ενώ κανένας δεν το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά επιλέγουν να ριψοκινδυνεύσουν, εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ερωτηθέντων (95%) κατατάσσει στα αρνητικά του διαδικτύου την παραπλάνηση, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό αποκάλυψε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ηλικία, ονοματεπώνυμο και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, το 6,4% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δημοσίευσαν την διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους.
Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων (34%), συναντήθηκε και δια ζώσης με κάποιον που γνώρισε από το διαδίκτυο, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον φίλο.
Η έρευνα, την οποία παρουσίασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης, Μαρία Ράμου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.176 νέων απ’ όλη την Ελλάδα.
Οι καταγγελίες που δέχθηκαν οι «ΝΕΟΙ» το 2009 ήταν κατά 237% περισσότερες σε σχέση με το 2008 και το 90% από αυτές αφορούσε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαντωνίου, υπογράμμισε ότι από τις 90 υποθέσεις που απασχόλησαν την υπηρεσία τους τρεις πρώτους μήνες του 2010, οι 23 αφορούσαν στο facebook και συγκεκριμένα, χρήση προσωπικών στοιχείων τρίτου για το άνοιγμα νέου προφίλ ή υφαρπαγή κωδικών και αναδιαμόρφωση του προφίλ.
Ο κ. Παπαντωνίου συμβουλεύει να είμαστε προσεκτικοί με την δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων-μια και είναι διαθέσιμα σε διαδικτυακούς «φίλους», «φίλους φίλων», κλπ- να διατηρούμε μακροσκελής και πολύπλοκους κωδικούς, διαφορετικούς για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να παρακολουθούν την διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, τόσο προσωπικά, όσο και με προγράμματα γονικού ελέγχου.
Η πρόεδρος των «ΝΕΩΝ», Άννα Ευθυμίου επέστησε την προσοχή στα «ψιλά γράμματα» του facebook. Οπως είπε, όποιος εγγράφεται στην ιστοσελίδα συναινεί σε μια σειρά όρων, για παράδειγμα ότι η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη και ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και μετά την απενεργοποίηση του λογαριασμού.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2001 έως το 2009 οι ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας αυξήθηκαν κατά 350% και ο ετήσιος τζίρος τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, προσεγγίζει αυτόν του εμπορίου ναρκωτικών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου