www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πληρώνω φόρο στο Κράτος χωρίς να εισπράττω

Σε ποιό Κράτος Δικαίου έχει ακουστεί φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει φόρο για κάτι που δεν έχει εισπράξει;

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Φίλος, μου εξομολογήθηκε πριν από λίγες μέρες ότι σε 2 μήνες περίπου που θα έρθει η στιγμή να κάνει τη φορολογική του δήλωση, πρέπει να δηλώσει εισοδήματα τα οποία φυσικά δεν έχει εισπράξει.

Είναι εκμισθωτής ενός ακινήτου από το οποίο όμως έχει να εισπράξει ενοίκια εδώ και 15 μήνες. Βρίσκονται στα δικαστήρια με τον μισθωτή και περιμένει να βγει η απόφαση εδώ και 4 μήνες. Σε ερώτησή του προς την αρμόδια εφορία που ανήκει, του απάντησαν ότι πρέπει να δηλώσει ότι έχει εισπράξει τα ενοίκια και να πληρώσει το φόρο που αναλογεί για αυτά.

Σε διαμαρτυρία του για αυτό, του πρότειναν εάν δεν θέλει να τα δηλώσει να κάνει εκχώρηση των ενοικίων στο Δημόσιο. Αυτό όμως σημαίνει ότι παραιτείται του δικαιώματός του να τα εισπράξει αυτός, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετά το τέλος των αποφάσεων του Δικαστηρίου (θα ακολουθήσουν και άλλα) να τα εισπράξει εκείνος.

Σε δεύτερη ερώτησή του αν μπορεί δηλαδή να κάνει αναδρομικά δήλωση όταν τα εισπράξει, η απάντηση ήταν αρνητική.

Πως μπορεί κάποιος να πληρώσει για εισοδήματα που δεν έχει εισπράξει;

Υπάρχει άλλη λύση; Κάποιο παράθυρο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις;

Δεν θέλει να κλέψει το κράτος. Θέλει όμως εκείνο να τον σεβαστεί και να φερθεί τίμια σ' ένα πολίτη που πληρώνει πολλά χρόνια εφορία, χωρίς να μπορεί να κρύψει τίποτα από το εισόδημά του.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος; Δικηγόρος, εφοριακός, λογιστής ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: