www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Προκλήσεων συνέχεια από τους Τούρκους για Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι


Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι για το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί «στρατιωτικής κατοχής των Ελλήνων» στα δύο νησιά.

Η νέα αφορμή δόθηκε με την απόφαση μελών του Δημοκρατικού Κόμματος (DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση) να επισκεφθούν τα δύο νησιά, ενώ προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα αναφορά του προέδρου του Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, σύμφωνα με την οποία τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».

Σήμερα, τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην προσπάθεια μελών του Δημοκρατικού Κόμματος -μεταξύ των οποίων ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ- να επισκεφθούν με μικρό σκάφος αναψυχής τα ελληνικά νησιά.

«Τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», δήλωσε στη εφημερίδα Hurriyet ο Γιαλίμ και ισχυρίστηκε ότι «οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του DP να
προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haber Turk, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Μεχμέτ Ινμέζ, ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος «Poseidon», που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο, αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή. Στη συνέχεια όμως, οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας .

Επιστρέφοντας στις ακτές των Διδύμων, ο απόστρατος συνταγματάρχης κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσαν -παρά τα διαβατήρια που είχαν μαζί τους- να βγουν στο Φαρμακονήσι, το οποίο, όπως μάλιστα υποστήριξε, στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία, και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».

«Δυστυχώς εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», ανέφερε ο Γιαλίμ και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν: «Εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ».
«Θα κάνω ότι μπορώ για να τεθεί το θέμα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», δεσμεύτηκε ο ίδιος και καταλήγοντας τόνισε ότι «πρέπει να επιστραφούν αυτά τα νησιά στην χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: