Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τις απαιτήσεις ελάχιστου εμβαδού για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας με τη χρήση της μεθόδου περάτωσης έψησης (μέθοδος «bake‑off») ζήτησε από τη χώρα μας η Κομισιόν
Η μέθοδος «bake‑off» συνίσταται στην ταχεία απόψυξη και εν συνεχεία αναθέρμανση ή έψηση, στα σημεία πώλησης, προϊόντων που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα και σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαιτεί εμβαδόν τουλάχιστον 24,99 m2 για την παρασκευή των εν λόγω προϊόντων.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση των προϊόντων αυτών και την ιδιαίτερη ελκυστικότητά τους να είναι έτοιμα για κατανάλωση έπειτα από ένα σύντομο
τελικό ψήσιμο σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επίμαχοι περιορισμοί παραβιάζουν το άρθρο 34 της ΣΛΕΕ και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας (άρθρο 36). Οι εν λόγω εθνικές απαιτήσεις συνεπάγονται πρόσθετα περιττά έξοδα και εμπόδια, καθιστώντας δυσχερέστερη την παρασκευή και την εμπορία των προϊόντων αυτών και δημιουργώντας εμπόδια στο εμπόριο κατά παράβαση του άρθρου 34 της ΣΛΕΕ.
Στις ελληνικές αρχές επισημάνθηκαν επίσης οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, ο οποίος εφαρμόζεται απευθείας στα κράτη μέλη και δεν προβλέπει απαιτήσεις ελάχιστου εμβαδού.
Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη βάσει των διαδικασιών παράβασης της ΕΕ. Αν η Ελλάδα δεν ενημερώσει την Επιτροπή εντός δύο μηνών σχετικά με τα τυχόν μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου