www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πρεμιέρα σήμερα για τα ολοήμερα νοσοκομεία

Ξεκινά από σήμερα, η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα έχουν περισσότερες ώρες καθηµερινά για εξετάσεις και επεµβάσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία.


Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00, είναι τα εξής: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Ευαγγελισμός", ΚΑΤ, "Αγιος Σάββας", "Γεννηματάς" Αθήνας, "Ερυθρός", Κρατικό Νίκαιας, "Τζάνειο", "Αττικόν", "Μεταξά", "Θριάσιο", "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου", ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, "Θεαγένειο", Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

Η απόφαση ορίζει, ως ολοήμερη λειτουργία, την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων, που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές
και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα επιβαρύνεται το Ταµείο του ασθενούς, για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεµβατικές πράξεις, που πραγµατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, καταβάλλει στο νοσοκομείο αμοιβή για τις πράξεις αυτές, με το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται από τον ίδιο γιατρό, συμπληρωματικά στην επίσκεψη στο ιατρείο, όπως γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή.

Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής: Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ.

Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α΄ 60 ευρώ, επιμελητές Β΄ 45ευρώ, επιμελητές Γ΄ 30 ευρώ. Για τους γιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άγονες περιοχές: Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές Α΄ 40 ευρώ, επιμελητές Β΄ 30 ευρώ, επιμελητές Γ΄ 20 ευρώ.

Η αμοιβή των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών, καθορίζεται στα 150 ευρώ για μικρή επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη που απαιτεί βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία.

Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία, θα καλύπτουν τα έξοδα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: