www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πρόπολη: ένα «γλυκό» φάρμακο

Η πρόπολη, ένα από τα σημαντικά προϊόντα της μέλισσας, μία ρητινώδης, κολλητική ουσία, που παράγεται ειδικά ως ασπίδα προστασίας για τη ζωή μέσα στην κυψέλη, φαίνεται πώς αποτελεί ασπίδα και για την υγεία μας!


Έχει αντιβιοτικές, αντιικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοστατικές, μυκητοκτόνες, αντιπαρασιτικές και αναισθητικές ιδιότητες, βοηθάει στη γρήγορη ανάπλαση των ιστών, ενώ δρα και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρόπολη περιέχει περίπου 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα μίγμα, διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα (όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο) και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται
τόσο από τη φυτική της προέλευση, όσο και από την επεξεργασία.

Την πρόπολη τη βρίσκει κανείς σε πολλές μορφές. Αν εξαιρεθούν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος, μέσω των οποίων είναι πιο γνωστή στην Ελλάδα, η πιο κοινή μορφή της είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα που χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση.

Η πρόπολη διατίθενται επίσης σε αλοιφές, σπρέι, κάψουλες και καραμέλες για το λαιμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: