www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόκειται για την πρώτη από το 1999 σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ και τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων θα αφορούν μεταξύ άλλων το Αφγανιστάν, την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


H Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα παρέμβει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ στην Αστάνα βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος
Πεταλωτής. Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών.

Το Καζακστάν έγινε εφέτος η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ.

Τριάντα οκτώ αρχηγοί κρατών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και άλλοι αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Καζακστάν για να συζητήσουν σχετικά με "επείγουσες προκλήσεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων μεταβατικών απειλών όπως η τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο, τις πρόσφατες ταραχές στο Κιργιστάν και την κατάσταση στο Αφγανιστάν", αναφέρει ανακοινωθέν του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, του ΥΠΕΞ του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάεφ.

Θα συζητηθούν επίσης αποτελματωμένες μετασοβιετικές συρράξεις--η διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, το ζήτημα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που επιδιώκουν να αποσχιστούν από τη Γεωργία, κ.ά. περιφερειακά προβλήματα.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Καζακστάν είναι δρακόντεια, ενώ διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και δυτικοί διπλωμάτες άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση της χώρας όσον αφορά στις πολιτικές ελευθερίες και στα δικαιώματα των πολιτών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής Ασίας να επεκτείνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός φυλακισμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Καζακστάν, του Εβγένι Ζιόβτις, σε συνάντησή της με φοιτητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: