www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Αυξημένα πρόστιμα, φυλάκιση και λουκέτα για τους φοροφυγάδες

Το κλείσιμο καταστημάτων επιχειρήσεων για ένα μήνα σε περίπτωση συγκεκριμένων φορολογικών παραβάσεων προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη αυξάνοντα τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ ενώ οι υπότροπες επιχειρήσεις θα έρχονται αντιμέτωπες με λουκέτο έως έξι μήνες.

Το κλείσιμο μέχρι ένα μήνα του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης προβλέπεται για τους επιχειρηματίες σε περιπτώσεις όπου:


♦ παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με τη χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτών

♦ διαπιστώνεται από διαφορετικούς κάθε φορά φορολογικούς ελέγχους για τουλάχιστον δύο φορές, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, ότι :

δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς το προβλεπόμενο στοιχείο κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή

μέρους αυτής ή

δεν έχουν καταχωρηθεί στα πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής ή

♦διαπιστώνεται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο για τουλάχιστον τρεις διαφορετικές συναλλαγές (παραβάσεις) ότι :

δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς το προβλεπόμενο στοιχείο κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής ή

δεν έχουν καταχωρηθεί στα πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, εφόσον αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.

Σε περίπτωση δε υπότροπων επιχειρήσεων που επαναλαμβάνουν τις παραβάσεις μέσα σε τρία χρόνια από την αρχική επιβολή κλεισίματος προβλέπεται κλείσιμο για διάστημα μέχρι και έξι μήνες.

Παράδειγμα

Έστω ότι για επιχείρηση πώλησης αγαθών διαπιστώθηκε κατά το 2009 (χρήση 2009) παράβαση μη έκδοσης μιας απόδειξης λιανικής πώλησης και ότι για την ίδια επιχείρηση διαπιστώνεται εκ νέου όμοια παράβαση τον Ιούνιο του 2010 (χρήση 2010). Στην περίπτωση αυτή κλείνει για ένα μήνα.

Παράδειγμα 2

Έστω ότι για την ίδια επιχείρηση διαπιστώνεται εκ νέου το έτος 2011, ότι δεν έχει καταχωρήσει στα πρόσθετα βιβλία συγκεκριμένη συναλλαγή για την οποία δεν είχε εκδοθεί στοιχείο εσόδων. Στην περίπτωση αυτή θα ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του επιτηδευματία για διάστημα αυτή τη φορά μέχρι έξι μηνών.

Ποινές φυλάκισης

Με την ίδια απόφαση, οι επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβή στοιχεία ΚΒΣ η δεν τα καταχωρούν στα βιβλία απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών. Σε περίπτωση υπότροπων επιχειρήσεων εντός τριετίας προβλέπεται πλέον φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα νέα πρόστιμα

Τα καινούρια πρόστιμα για την παράλειψη έκδοσης φορολογικού στοιχείου καθώς και για την μη καταχώρηση ή την ανακριβή καταχώρηση των στοιχείων στα βιβλία της επιχείρησης έχουν ως εξής:

• Τετρακόσια ευρώ για τους μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας.

• Οκτακόσια ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας.

• Χίλια διακόσια ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας.

Τα ποσά αυτά ισχύουν για κάθε ένα στοιχείο. Δηλαδή αν κάποιος δεν κόψει δέκα αποδείξεις και έχει βιβλία Β' κατηγορίας το πρόστιμο που αντιμετωπίζει είναι 800 ευρώ *10=8.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες παραβάσεις όπως για παράδειγμα η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων η μη τήρηση πρόσθετων βιβλίων η μη επίδειξη των βιβλίων και στοιχείων ορίζονται ως:

•Τριακόσια ευρώ για τους μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας.

•Εξακόσια ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας.

•Ακόμη το όριο των οκτακοσίων ογδόντα ευρώ για τις συναλλαγές που αποκρύπτονται γίνεται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ. Πλέον όταν δεν εκδίδονται στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 1.200 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους που αποκρύφθηκε.

Περιπτώσεις διοικητικής επίλυσης

Το πρόστιμο που επιβάλλεται για τις πιο πάνω παραβάσεις μειώνεται κατά τη διοικητική επίλυση της διαφοράς στο μισό. Προϋπόθεση της μείωσης αυτής είναι:

•Όταν το ύψος του προστίμου είναι μέχρι 1.200 ευρώ η εφάπαξ καταβολή του ενός δευτέρου αυτού εάν π.χ. το πρόστιμο είναι 1.200 ευρώ πρέπει να καταβληθούν 600 ευρώ.

•Όταν το ύψος του προστίμου είναι άνω των 1.200 ευρώ η καταβολή του 30% του ενός δευτέρου του ποσού του προστίμου.

Παράδειγμα

Για πρόστιμο ύψους 12.000 ευρώ το πρόστιμο μειώνεται στις 6.000 ευρώ εφόσον καταβληθεί άμεσα το 30% των 6.000 ευρώ δηλαδή 1.800 ευρώ.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: