www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Συγχωνεύονται τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέμβριο

Σχέδιο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ μετά σειρά έχει και η Πυροσβεστική. Η αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τη συνένωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Αττική και θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη και η επαρχία.


Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», σύμφωνα με το σχέδιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., τα 148 αστυνομικά τμήματα, υπηρεσίες, και υποδιευθύνσεις που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε 50, και οι 16 υπηρεσίες της Τροχαίας σε 5.

Την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν τα νέα τμήματα, για τη δημιουργία των οποίων- σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου- θα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε

περιοχής και όχι οι διοικητικές δομές του «Καλλικράτη» του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως με τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα αποδεσμευτούν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί που σήμερα απασχολούνται σε σκοπιές, φύλαξη κτιρίων και διοικητικές υπηρεσίες και με τον νέο σχεδιασμό θα βγουν στον δρόμο για περιπολίες.

Επιπλέον, θα εξοικονομηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό που σήμερα δαπανάται για την ενοικίαση των χώρων όπου στεγάζονται τα Αστυνομικά Τμήματα. Από τα 148 κτίρια που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, μόλις τα 25 είναι ιδιόκτητα, με αποτέλεσμα να δαπανώνται αρκετά εκατομμύρια για την ενοικίασή τους.

Σχεδόν κανένα όμως από τα κτίρια αυτά δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου αστυνομικού τμήματος. Σε αρκετά δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για κρατητήρια, ενώ τα υπόγεια πάρκινγκ για τη φύλαξη των υπηρεσιακών οχημάτων είναι ανύπαρκτα. Στο πλαίσιο των νέων Τμημάτων θα αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των αστυνομικών της Ασφάλειας, και θα ενισχυθεί κατά πολύ το κομμάτι των πεζών και των μηχανοκίνητων περιπολιών.

Ο «Καλλικράτης» της ΕΛ.ΑΣ., για τον οποίο αρμόδιος είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας, προβλέπει Αστυνομικά Τμήματα με προσωπικό 150-200 αστυνομικών και την κατάργηση όλων των Υποδιευθύνσεων.

Τα κτίρια δεν θα έχουν εξωτερική φρουρά και η φύλαξή τους θα γίνεται με κάμερες και περιπολίες αστυνομικών στα πρότυπα των Τμημάτων στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, μεγάλοι χώροι κρατητηρίων και υπόγεια πάρκινγκ για τη φύλαξη των αστυνομικών οχημάτων στο πρότυπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: