Κίνδυνο εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών στις χώρες που έχουν πάρει μέτρα λιτότητας εντοπίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ε.Ε. το 2010 που δημοσιεύθηκε σήμερα. Όπως υποστηρίζει η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα, εφ όσον βέβαια χρειαστούν.
Παρόλα αυτά η έκθεση αναλύει τις εαρινές προβλέψεις που δεν είναι καινούριες και δεν περιλαμβάνουν τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.
Η Ε.Ε. αποδέχεται ότι το πισωγύρισμα της ανάπτυξης οφείλεται στα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους.
Ακόμη στην έκθεση τονίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που διαθέτει και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Αναφέρει ότι το πρόγραμμα
σταθερότητας επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση των εσόδων και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των δαπανών και ζητάει εξισορρόπηση των δύο αυτών συνισταμένων στα επόμενα χρόνια.
Εκφράζεται ακόμα ο φόβος για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων το 2011 καθώς αυτά δεν περιγράφονται αναλυτικά.
«Μακροπρόθεσμα, το δημοσιονομικό χρέος, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση δημοσίων δαπανών που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών» υπογραμμίζει συγκεκριμένα.
Σχετικά με την πρόσφατη σύγκριση Ελλάδας – Βουλγαρίας, η έκθεση τονίζει πως οι δύο χώρες χαρακτηρίζονται από παρομοίου βαθμού μακροοικονομικούς κινδύνους αλλά πως η Βουλγαρία αντιμετωπίζει αρκετά χαμηλότερες ενδείξεις χρηματοοικονομικών κινδύνων σε σχέση με την Ελλάδα.
Υπ. Οικονομικών: Στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τον Μάιο
Το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια και εντός στόχων τονίζει
Η έκθεση της Ε.Ε. περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν υπολογιστεί χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τον Μάιο τονίζει με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. Όπως υποστηρίζει, το πρόγραμμα εξελίσσεται εντός στόχων και είναι σχεδόν βέβαιο πως ο στόχος του ελλείμματος για το 2010 θα επιτευχθεί. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Σε σχέση με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνονται τα εξής:
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης αναφέρεται σε προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, με βάση τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα διαθέσιμα στοιχεία, πριν από την εκπόνηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. έχει εκπονήσει, παρουσιάσει και εφαρμόζει από τις αρχές Μαΐου ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 2010-2013.
Στο ίδιο πρόγραμμα περιγράφονται και οι προοπτικές για την πορεία των δημοσίων οικονομικών ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του προγράμματος πολιτικής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 προβλέπεται στο 8,1% του Α.Ε.Π., ενώ με την υλοποίηση του προγράμματος το έλλειμμα θα μειώνεται κάθε χρόνο, για να βρεθεί κάτω από το όριο του 3% του Α.Ε.Π. το 2014. Στις προβλέψεις αυτές υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των τριών οργανισμών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια και τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μέχρι και τον Μάιο του 2010, με μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το 2009, αποδεικνύει ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών εξελίσσεται εντός των στόχων του προγράμματος, δημιουργώντας σχεδόν βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2010.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου