Το νομοθετικό σώμα του Σαν Φρανσίσκο ψήφισε -με δέκα ψήφους υπέρ και έναν κατά- νόμο που υποχρεώνει τους πωλητές κινητών να αναγράφουν στη συσκευασία κάθε τηλεφώνου τα ποσοστά ακτινοβολίας που αυτό εκπέμπει. Προσδιόρισε, μάλιστα, ακόμη και το μέγεθος των γραμμάτων, θέλοντας να διασφαλίσει ότι η σήμανση θα είναι ευδιάκριτη από όλους τους καταναλωτές.
Πρόκειται για τον πρώτο νόμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που επιβάλλει κανόνες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ακτινοβολία των κινητών. Το νομοθετικό διάταγμα πέρασε, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες υποστήριζαν μετ’
επιτάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι η ψήφιση του νόμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις και να παραπλανήσει τους καταναλωτές, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι ορισμένες συσκευές είναι πιο ασφαλείς από άλλες.
Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ομόφωνα για τους κινδύνους (και τη σοβαρότητά τους) που ελλοχεύουν από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχει θέσει συγκεκριμένα όρια έκθεσης στην ακτινοβολία. Τα όρια αυτά προσδιορίζονται από τον Ειδικό Βαθμό Απορρόφησης (SAR), δηλαδή το ποσοστό των ραδιοκυμάτων που απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα.
Στις Η.Π.Α. τα κινητά δεν μπορούν να έχουν SAR μεγαλύτερο από 1,6 βατ ανά κιλό ανθρώπινου σωματικού ιστού. Το όριο του SAR στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα) έχει οριστεί στα 2 βατ ανά κιλό.
Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκάβιν Νιούσομ (μανιώδης χρήστης του iPhone ο ίδιος και διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών στη θέση του υποψηφίου αναπληρωτή κυβερνήτη της Καλιφόρνιας), αναμένεται να επικυρώσει το νόμο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε 10ήμερη δημόσια διαβούλευση.
«Αυτός ο νόμος δεν θα προστατεύει μόνο το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν, αλλά θα ενθαρρύνει κιόλας τους κατασκευαστές να σχεδιάσουν από την αρχή τις συσκευές τους, ώστε να εκπέμπουν χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας» είχε δηλώσει ο Νιούσομ τον περασμένο Ιανουάριο, προτείνοντας τη σύνταξη του νόμου.
Ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης υποστήριξε ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, δεν δίστασε όμως να επικαλεστεί πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν ότι «η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής του χρήστη από καρκίνο του εγκεφάλου και του στόματος, μεταξύ άλλων σοβαρών βλαβών στην υγεία».
Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, όπως σημειώνουν αμερικανικά Μ.Μ.Ε., το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί «ρυθμιστή» των τάσεων που διαμορφώνονται στις Η.Π.Α. σε πολλά κοινωνικά ζητήματα.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου