www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Κραχ στην αγορά! : 700 μονάδες το spread - 6% πτώση στο ΧΑ - 11,30% χάνουν οι τράπεζες!

- Οι αγορές προεξοφλούν χρεωκοπία της Ελλάδας


- Επιμένουν οι φήμες για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

- 'Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ; - Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Βερολίνο

- Τις τελικές αποφάσεις για όλα θα παίρνουν οι ελεγκτές

- Μεγάλη πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ξεπούλημα στις τράπεζες σήμερα στο χρηματιστήριο το οποίο έφτασε κάποια στιγμή να χάνει ακόμα και 7,2%!

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 6% στις 1.696 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει πρωτοφανή πτώση 11,22%!

Από τις μετοχές που διακινούνται, 9 σημειώνουν άνοδο, 204 πτώση και 21 παραμένουν σταθερές.

Υψηλές απώλειες σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι Εθνική (-10,08% στα 9,92 ευρώ), ΟΤΕ (-4,69% στα 7,73 ευρώ), Alpha Bank (-15,28% στα 5,10 ευρώ), Eurobank (-11,44% στα 4,80 ευρώ), ΟΠΑΠ (-5,13% στα 14,80 ευρώ), ΔΕΗ (-5,89% στα 11,50 ευρώ), Τρ.Κύπρου (-11,01% στα 3,96 ευρώ), Τρ.Πειραιώς (-11,76% στα 4,80 ευρώ) και Alapis (-6,25% στα 0,30 ευρω.

Μεγάλη είναι και η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ όπως φαίνεται από τα futures πτωτικά θα ξεκινήσει και η Γουόλ Στρήτ.

Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν χρεωκοπία της Ελλάδας και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους παρά τις διαψεύσεις τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε οτι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενδέχεται να γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 Μαϊου, ενώ είναι γενική πεποίθηση πλέον οτι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελικές δηλώσεις θα τις πάρουν οι ελεγκτές!

To spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξε σήμερα τις 700 μονάδες βάσης.

Ακόμη και τα spreads στα βραχυπρόθεσμα δάνεια διετίας και τριετίας εκτινάχθηκαν στα ύψη που δέιχνει οτι η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ αφού δεν μας δανείζουν ούτε για σύντομες περιόδους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αλλά και οι αυστριακοί εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό μάλιστα, οι γερμανοί θα το τονίσουν και στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Ο κ. Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο, την Τετάρτη.

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση

Τρία είναι τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.

Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι καταστροφικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στις ΗΠΑ εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, κερδίζοντας περιθώριο πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι σοβαρές αφού θα στερηθούν τη ρευστότητα κατά τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν. Βέβαια δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία εξοφλούνται στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων.

Στο τρίτο σενάριο της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική.

Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Κι άλλα παιχνίδια των γερμανών

Παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας εξακολουθούν να παίζουν οι γερμανοί αφού με μια μόνο δήλωση κατάφεραν και σήμερα να εκτινάξουν τα spreads στις 687 μονάδες βάσης.

Ο Γιούργκεν Κόπελιν, ειδικός για θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μη λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.

«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη από ό,τι τις τράπεζες», δήλωσε.

Η σειρά της Πορτογαλίας;

Σταδιακή εξάπλωση της κρίσης των κρατικών χρεών στην Πορτογαλία βλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο.

Τη Δευτέρα, τα πορτογαλικά spreads έφτασαν στις 218 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους και η χώρα να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα.

Πέφτει το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,76% και διαμορφώνεται στα 1,3291 δολάρια.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 124,7892 γιεν, στο 0,8672 με τη Στερλίνα και στο 1,4356 με το Ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,20% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 93,815 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6523 με τη Στερλίνα και στο 1,0798 με το Ελβετικό φράγκο.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: