www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πρόταση ΔΕΗ για αύξηση 4,3% στα τιμολόγια ετησίως.

Πραγματικά, είναι η …ευτυχέστερη συγκυρία για τους Έλληνες πολίτες να εφαρμοστεί μία νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μάλιστα της τάξης του 4,3% από φέτος αλλά και …κάθε χρόνο έως το 2013! Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά όντως αυτή είναι η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού προς την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία συνοδεύεται και από ένα σχέδιο συνολικότερης αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της επιχείρησης.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει κατηγορηματικά διαψεύσει ότι πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ φέτος.

Βεβαίως, αυτό έχει διαψευσθεί στην πράξη, αφού τα τιμολόγια μπορεί να μην αυξήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν …οι λογαριασμοί! Ήδη από τις 15 Μαρτίου λόγω αύξησης σε 11% από 9% του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από τον Μάιο έρχεται μία σημαντική
επιβάρυνση λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία φτάνει το 5% για το σκέλος της ενέργειας σε μεσαίες καταναλώσεις (περίπου 1.700 κιλοβατώρες) ανά 4μηνο, καθώς υπολογίζεται σε 10 ευρώ περίπου ανά εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Αλλά ο μάνατζερ της ΔΕΗ θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα αυξήσεις και στα τιμολόγια, καθώς έτσι κι αλλιώς το 2013 θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση από το κόστος δικαιωμάτων ρύπων, καθώς καταργείται για τις βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη η κατανομή αριθμού δωρεάν ρύπων, τον οποίο εάν δεν υπερβεί μάι επιχείρηση, δεν πληρώνει δικαιώματα.

Κοινώς οι ηλεκτροπαραγωγοί από το 2013 και μετά θα πληρώνουν δικαίωματα για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν και ο κ. Ζερβός εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να αυξηθούν από τώρα σταδιακά τα τιμολόγια περί το 4,3% ετησίως, ώστε να αποφευχθεί ένα σοκ για τους καταναλωτές σε 2,5 χρόνια από τώρα.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα: να ζητήσουν οι εμπειρογνώμονες απελευθέρωση των τιμολογίων ώστε να ενταθεί ο ανταγωνισμός ή και να ζητήσουν μείωσή τους, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την αγορά.
nationalpride

Δεν υπάρχουν σχόλια: