www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τριετής μείωση μισθών και απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αναπόφευκτα φαίνονται ακόμα και τα σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους αφού η αδιάλλακτη στάση πολλών ευρωπαίων εταίρων μας φαίνεται να οδηγεί στην υποχώρηση την ελληνική κυβέρνηση.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

"Πιεζόμαστε από τις διεθνείς αγορές που ποντάρουν στην Ελλάδα," είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε οτι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ αλλά και η ΕΚΤ, εμφανίζουν το ίδιο σκληρό πρόσωπο.

"Μη γελιέστε δεν υπάρχει καλός ή κακός. Και οι τρείς οργανισμοί πιέζουν στην κατεύθυνση ενός τριετούς δύσκολου οικονομικού προγράμματος με στόχο την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ στην χώρα", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

"Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και είναι δύσκολες και σκληρές.Είμαι βέβαιος", πρόσθεσε, "οτι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθουν την επομενη εβδομάδα και μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Μαϊου, θα έχουμε εκταμιεύσει το ποσό των 9 δις."

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε οτι σε 3 χρόνια θα έχουμε τιθασέψει το χρέος που τρώει τα σωθικά μας και θα βρισκόμαστε σε μια νεα τροχιά ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα ωστόσο το ΧΑ κινείται σε νεα ιστορικά χαμηλά με την πτώση να ξεπερνά το 4%, τον
Πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος να προβλέπει συρρίκνωση πάνω από 2% το 2010.

Με αγωνία παρακολουθούν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τα παζάρια για την κατάργηση του 14ου ακόμα και του 13ου μισθού.

Το Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός....

Το Σαββατοκύριακο θα ανακοινωθεί το σκληρό τριετές πρόγραμμα, το οποίο θα συμφωνηθεί στην Ελλάδα μεταξύ της κυβέρνησης και της τριμερούς αντιπροσωπείας Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Αυτό φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις που κάνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι σκιαγραφούν το αυστηρό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο γενικός διευθυντής του τμήματος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Μάρκο Μπούτι δήλωσε ότι οι συζητήσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν συζητάει αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται.

Πρόσθεσε ότι το τριετές σχέδιο λιτότητας, που θα εξειδικεύει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμά της το 2011 και το 2012, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Είπε επίσης ότι θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που «θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα».

Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οριστικοποιηθεί στις 4 Μαΐου, όποτε η διαδικασία θα τεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση.

Τα παιχνίδια των γερμανών

Παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας εξακολουθούν να παίζουν οι γερμανοί αφού με μια μόνο δήλωση κατάφεραν και σήμερα να εκτινάξουν τα spreads στις 687 μονάδες βάσης.

Ο Γιούργκεν Κόπελιν, ειδικός για θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μη λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.

«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη από ό,τι τις τράπεζες», δήλωσε.

Παρά τις διαψεύσεις οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ θα εγείρουν αύριο ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

"Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα, αν δεν καταφέρει να μειώσει ικανοποιητικά τα ελλείμματά της, ώστε να μπορέσει να λάβει την έκτακτη βοήθεια", είπε στέλεχος του FDP, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού.

Η σειρά της Πορτογαλίας;

Σταδιακή εξάπλωση της κρίσης των κρατικών χρεών στην Πορτογαλία βλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο.

Τη Δευτέρα, τα πορτογαλικά spreads έφτασαν στις 218 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους και η χώρα να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: