Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο junk (υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων) επικαλούμενος αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.
Η S&P υποβάθμισε την χώρα κατά τρείς βαθμίδες στο BB+, στην κατηγορία "junk".
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές είναι αρνητικές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας ξανά.
Η εξέλιξη αυτή είναι «αποτέλεσμα της νέας εκτίμησης της S&P για τις πολιτικές, οικονομικές και
δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά", αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α-.
«Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013», σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Ο αναλυτής επιπλέον σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.
Eκτακτη Σύνοδος Κορυφής;
To ενδεχόμενο σύγκλησης ειδικής συνόδου κορυφής στις 10 Μαΐου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής προεδρίας.
«Συζητείται η ιδέα έκτακτης συνόδου του Eurogroup (16 χώρες της Ευρωζώνης) στις 10 Μαΐου» ανέφερε πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Αποκλείει στάση πληρωμών ο Τρισέ
«Αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών», υπογράμμισε σήμερα από το Σικάγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης», διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, «ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών».
Παράλληλα, όπως ακριβώς και χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ για έναν «μηχανισμό στήριξης» προς την ελληνική οικονομία.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου