www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Να μη σταματούν τη θεραπεία οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ


Μειωμένες απώλειες μνήμης εμφάνισαν οι ασθενείς που παρέμειναν επί μακρόν στο φάρμακο Aricept, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Το φάρμακο χορηγείται κυρίως στα αρχικά στάδια της νόσου, αλλά τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη συνέχιση της χορήγησής του. Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 295 ασθενείς με Αλτσχάιμερ οι οποίοι ελάμβαναν το Aricept. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: η πρώτη ομάδα συνέχισε να λαμβάνει το Aricept, η δεύτερη εικονικό φάρμακο, η τρίτη το φάρμακο Ebixa το οποίο χορηγείται σε
προχωρημένα στάδια της νόσου και η τέταρτη έναν συνδυασμό και των δύο φαρμάκων.

Ευρήματα με κλινική σημασία
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για έναν χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου τους υπέβαλλαν σε τεστ μνήμης, ενώ παράλληλα εξέταζαν και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ζητήματα καθημερινότητας όπως το ντύσιμο και το φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας ήταν τέσσερις μήνες μπροστά σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Επίσης μειωμένη φάνηκε να είναι η εξέλιξη της νόσου και στους ασθενείς της τέταρτης ομάδας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο καθηγητής Robert Howard του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου «Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαθέτουμε πειστικές αποδείξεις ότι με αυτά τα φάρμακα μπορούμε να βοηθήσουμε ασθενείς προχωρημένου σταδίου. Θα συμβούλευα τους συναδέλφους να συνεχίσουν τη χορήγηση του Aricept, εφόσον αυτό είναι καλά ανεκτό και να εισάγουν το Ebixa».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πατέντα του Aricept έχει λήξει προσφάτως και πως ήδη έχει εγκριθεί γενόσημο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: