www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στα σκουπίδια αχρησιμοποίητα φάρμακα αξίας 1 δισ. ευρώ


Σχέδιο για την αλλαγή της συσκευασίας φαρμάκων τα οποία διατίθενται εξωνοσοκομειακά, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών με ποσότητες φαρμάκων που δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται, περιλαμβάνουν αλλαγή συσκευασιών, ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου ή ακόμη και χορήγηση φαρμάκων από βάζα που θα υπάρχουν στα φαρμακεία και ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζεται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη
ετικέτα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο.

Το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πλαισίου για τις συσκευασίες καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο πετιώνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη όπου είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο πετιώνται 15 τόνοι φαρμάκων.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων τα οποία είτε έχουν λήξει, είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία.

Στη συνέχεια τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: