www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέα τεχνική κατά της τερηδόνας

Xωρίς τροχό, χωρίς σφράγισμα, χωρίς αναισθητική ένεση, χωρίς πόνο… Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας νέας τεχνικής που εφαρμόζεται, προς το παρόν πιλοτικά στη Μεγάλη Βρετανία, κατά της τερηδόνας. Η τεχνική έχει ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον γνώρισμα. Ο οδοντίατρος αντί να απαλλάξει το δόντι από την τερηδόνα, τροχίζοντας το, ουσιαστικά «φυλακίζει» την τερηδόνα μέσα στο δόντι.

Αναλυτικότερα σκεπάζει το τερηδονισμένο δόντι με μια μεταλλική θήκη. Με τον τρόπο αυτό το δόντι δεν οξυγονώνεται, η τερηδόνα δεν τροφοδοτείται και βαθμιαία η εξέλιξή της επιβραδύνεται ή σταματά. Το μειονέκτημα της μεθόδου ωστόσο είναι ότι προς το παρόν αφορά τα νεογιλά δόντια των παιδιών και όχι των ενηλίκων, αν και γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθεί

μια παρόμοια τεχνική και σε εκείνους που δεν… αλλάζουν δόντια.

Για τα παιδιά ωστόσο, στα οποία ήδη εφαρμόζεται πειραματικά η επονομαζόμενη τεχνική Hall το σκεπτικό είναι ότι το τερηδονισμένο δόντι, παραμένει καλυμμένο μέχρι που τελικά η θήκη πέφτει μαζί με το ίδιο το δόντι στην ηλικία των δέκα ετών περίπου.

Με βάση τις μέχρι σήμερα μελέτες για αυτή την νέα και φιλική προς τα παιδιά μέθοδο αντιμετώπισης της τερηδόνας φαίνεται ότι μόνο στο 2% των περιστατικών η τερηδόνα τελικά δεν σταμάτησε και εξελίχθηκε πολύ άσχημα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο άμεσο μέλλον να αλλάξει δραματικά ο τρόπος που ο οδοντίατρος θα αντιμετωπίζει την τερηδόνα – τουλάχιστον στα παιδιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: