Ενα οικονομικό αντιβιοτικό που χορηγείται ευρέως σε περιπτώσεις νεανικής ακμής, η μινοκυκλίνη, πρόκειται να δοκιμαστεί σε άτομα με σχιζοφρένεια καθώς, προς έκπληξη των γιατρών, βρέθηκε ότι «δαμάζει» τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.greek-radar.gr/antiviotiko-damazi-ti-schizofrenia/#ixzz1oXQwXxLj
Η πρώτη τυχαία παρατήρηση για την επίδραση της μινοκυκλίνης στα ψυχωσικά συμπτώματα έγινε το 2007 στην Ιαπωνία. Οταν ένας νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο με ακουστικό παραλήρημα, στρες, έλλειψη ύπνου και παραληρηματικές ιδέες. Ο νεαρός δεν είχε ιστορικό ψυχικής νόσου.
Οι αιματολογικές εξετάσεις και η μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο δεν έδειξαν κάποια ύποπτα ευρήματα αλλά ο ασθενής άρχισε τη λήψη του ισχυρού αντιψυχωσικού φαρμάκου προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η θεραπεία δεν απέδωσε και ο 23χρονος συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα
ψύχωσης. Μια εβδομάδα αργότερα παρουσίασε σοβαρή πνευμονία. Τότε οι γιατροί τού χορήγησαν μινοκυκλίνη για την αντιμετώπιση της πνευμονίας.
Μέσα σε δύο εβδομάδες όχι απλώς υποχώρησε η λοίμωξη στους πνεύμονες αλλά εξαφανίστηκαν και τα ψυχωσικά συμπτώματα. Οταν η θεραπεία με τη μινοκυκλίνη ολοκληρώθηκε, ο ασθενής άρχισε και πάλι να έχει παραισθήσεις. Οι γιατροί του χορήγησαν ξανά πειραματικά αντιβιοτικό και μέσα σε τρεις ημέρες τα συμπτώματα της ψύχωσης είχαν μειωθεί σημαντικά. Οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τη δοσολογία της αλοπεριδόλης που ελάμβανε και να συνεχίσουν τη μινοκυκλίνη. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, δύο χρόνια μετά το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο ο ασθενής συνέχιζε να είναι καλά.
Η παρατήρηση πυροδότησε αμέσως έναν μηχανισμό για κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ, το Πακιστάν και τη Βραζιλία και έχουν δείξει σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τόσο η σχιζοφρένεια όσο και άλλες ψυχικές νόσοι, περιλαμβανομένης της κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα φλεγμονωδών διαδικασιών που εξελίσσονται στον εγκέφαλο. Η μινοκυκλίνη έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση η οποία εκτιμάται ότι βοηθά στη μείωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.greek-radar.gr/antiviotiko-damazi-ti-schizofrenia/#ixzz1oXQwXxLj
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου