www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: «Μαφιόζικο» κράτος θεωρεί η Δύση τη Ρωσία

Διαρροές του ιστότοπου WikiLeaks φωτογραφίζουν τη Ρωσία ως διεφθαρμένο, αυταρχικό καθεστώς στο οποίο συμπράττουν με επίκεντρο τον Πούτιν αξιωματούχοι, ολιγάρχες και οργανωμένο έγκλημα δημιουργώντας ένα “μαφιόζικο” κράτος.


Τα απόρρητα τηλεγραφήματα που σκιαγραφούν αυτή την εικόνα για τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, περιλαμβάνουν κυρίως εκτιμήσεις ενός Ισπανού εισαγγελέα καθώς και Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων.

Παράνομη διακίνηση όπλων, ξέπλυμα χρήματος, ατομικός πλουτισμός, προστασία γκάνγκστερ, εκβιασμοί, βαλίτσες γεμάτες χρήματα και μυστικοί λογαριασμοί offshore εταιρειών στην Κύπρο είναι δραστηριότητες που περιγράφονται στα τηλεγραφήματα δημιουργώντας τη ζοφερή εικόνα ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο δαπανώνται ετησίως αποκλειστικά για δωροδοκία 300 δισ. δολάρια και καθίσταται δύσκολη η διάκριση ανάμεσα στις ενέργειες της κυβέρνησης και του οργανωμένου
εγκλήματος.

Ορισμένοι από τους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, είναι οι ακόλουθοι:

-Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποιούν “νονούς” της μαφίας για εγκληματικές πράξεις, όπως παράνομη διακίνηση όπλων.

-Υπηρεσίες όπως η αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες και εισαγγελίες δρουν ως ντε φάκτο ζώνες προστασίας για τα δίκτυα των εγκληματιών.

-Η ανεξέλεγκτη δωροδοκία λειτουργεί ως ένα παράλληλο σύστημα φορολογίας για τον ατομικό πλουτισμό αστυνομικών, αξιωματούχων και της υπηρεσίας ομοσπονδιακής ασφάλειας (FSB) που διαδέχθηκε την KGB.

-Ανακριτές που ερευνούν τους δεσμούς της ρωσικής μαφίας με την Ισπανία έχουν συντάξει έναν κατάλογο με ονόματα Ρώσων εισαγγελέων, στρατιωτικών αξιωματούχων και πολιτικών που έχουν διασυνδέσεις με τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

-Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει παρανόμως χρήματα που έχει κρύψει στο εξωτερικό.

Οι βασικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από τον Ισπανό εισαγγελέα κ. Χοσέ Γκονζάλες, ο οποίος πάνω από δέκα χρόνια ερευνά τις δραστηριότητες του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος στην Ισπανία. Οι ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 60 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων βασικότερων αρχηγών της μαφίας που βρίσκονται έξω από τη Ρωσία.

Σε μια ενημέρωση προς Αμερικανούς αξιωματούχους τον Ιανουάριο, ο Γκονζάλες χαρακτήρισε τη Ρωσία “μαφιόζικο κράτος” στο οποίο δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα “στις δραστηριότητες της κυβέρνησης και των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος”. Δήλωσε επίσης ότι διαθέτει στοιχεία ότι συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία συνεργάζονται στενά με τη μαφία. Ισχυρίστηκε τέλος ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενορχήστρωσαν την αποστολή όπλων σε ομάδες Κούρδων για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας καθώς και ότι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε πυραύλους με προορισμό το Ιράν.

Σε άλλα τηλεγραφήματα ο διευθυντής του γραφείου για τη Ρωσία του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικλ Ντάβενπορτ, αποκαλεί τη Ρωσία “διεφθαρμένο αυταρχικό κράτος”, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε για τη δολοφονική επιχείρηση εις βάρος του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.



Δεν υπάρχουν σχόλια: