www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο «πατέρας» της βόμβας νετρονίου

Ο Σάμιουλ Κοέν, ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίου, του πυρηνικού όπλου που σχεδιάστηκε για να προκαλεί μόνο ανθρώπινες απώλειες αφήνοντας τις υποδομές ανέπαφες, πέθανε σε ηλικία 89 ετών σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γιου του.

Ο Κοέν έπασχε από καρκίνο του στομάχου και πέθανε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στους New York Times τον Σεπτέμβριο είχε περιγράψει την βόμβα που κατασκεύασε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου το 1958 ως "το πιο λογικό και ηθικό όπλο που έχει ποτέ κατασκευαστεί".

"Είναι το μοναδικό πυρηνικό όπλο στην ιστορία που έχει νόημα στη διεξαγωγή του πολέμου. Όταν τελειώνει ο πόλεμος, ο κόσμος παραμένει ανέπαφος", είχε πει.

Οι βόμβες νετρονίου, που απελευθερώνουν μία έκρηξη ακτινοβολίας νετρονίων αντί εκρηκτικής ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ανθρώπους και άλλα έμβια όντα, ενώ παράλληλα
προκαλούν περιορισμένες υλικές ζημιές.

Πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι απέρριψαν αυτή την τεχνολογία και ο Τζίμι Κάρτερ αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του για ανάπτυξη τέτοιων κεφαλών το 1978 εν μέσω διαμαρτυριών. Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε άδεια για την παραγωγή 700 κεφαλών νετρονίου για την άμυνα απέναντι στα σοβιετικά τεθωρακισμένα στην ανατολική Ευρώπη.

Λέγεται ότι η Ρωσία και η Γαλλία είχαν αποκτήσει τη βόμβα. Ωστόσο τα όπλα στη συνέχεια παροπλίστηκαν.

Ο Κοέν γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια όπου και αποφοίτησε το 1943 και κατατάχθηκε στον στρατό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του σπούδασε φυσική στο ΜΙΤ και στη συνέχεια ο στρατός τον διόρισε στο "Σχέδιο Μανχάταν" κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που στόχο είχε την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Η εργασία του συνέβαλε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας που έπληξε το Ναγκασάκι.

Το 1951 σε ένα ταξίδι του στην Κορέα είδε τα κατεστραμμένα κτίρια στη Σεούλ από τους βορειοκορεάτικους βομβαρδισμούς και όπως αποκάλυψε στα απομνημονεύματά του εκείνη τη στιγμή είχε την έμπνευση για τη δημιουργία της βόμβας νετρονίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: