www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Φόρο στις τράπεζες ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Επίθεση κατά των συντηρητικών αλλά και των τραπεζών εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πολωνία. Χαρακτήρισε ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να διαφυλάξει με κάθε κόστος τα εργατικά δικαιώματα και πρόσθεσε ότι είναι κοινωνικά ανεύθυνο να διασώζονται τράπεζες εις βάρος του λαού.


«Οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ευθύνη μας είναι να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Πρέπει να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των άνεργων νέων Ευρωπαίων να βρουν δουλειά, να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν στη φτώχεια», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι
μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».

Στα μέτρα που προτείνουν οι σοσιαλιστές για έξοδο από την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ τάχθηκε και υπέρ των ευρωομολόγων, τα οποία -όπως είπε- μπορούν όχι μόνον να εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες αλλά να αναδειχθούν και σε αναπτυξιακούς μοχλούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον χαρακτηρισμό PIGS, που αποδίδεται στα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα.

"Ανήκω σε μια ομάδα που την αποκαλούν PIGS. Ναι, δεν γνωρίζω αν μοιάζω με γουρούνι, αλλά είμαι κι εγώ ένα από τα γουρούνια (PIGS). Αρχικά που αναφέρονται στην Πορτογαλία, την Ιταλία ή την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία", πρόσθεσε, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: