www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Ιστορικής σημασίας η διαρροή στα Wikileaks»

Απεγνωσμένη και επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) την αντίδραση των ΗΠΑ στη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks. «H υπερβολική αντίδραση των πολιτικών και των συμμάχων τους δείχνει ότι δεν έχουν κατανοήσει την ιστορική σημασία του γεγονότος. Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.


H IFJ κατήγγειλε τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρεία που φιλοξενεί τον ιστότοπο για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτόν. Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Έινταν Γουάιτ, ανέφερε ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι απαράδεκτη.

"Αυτές οι αποκαλύψεις είναι ντροπιαστικές [σ.σ. για τις διπλωματικές αρχές], αποκαλύπτουν όμως περιστατικά διαφθοράς και δολιότητας στο δημόσιο βίο που χαίρουν
διερεύνησης", σημείωσε.

Η ομοσπονδία χαιρέτισε την απόφαση του Wikileaks να συνεργαστεί με έγκριτους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως το Spiegel, ο Guardian, οι New York Times και η ισπανική El Pais.



Δεν υπάρχουν σχόλια: