Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου του νέου επενδυτικού νόμου ο οποίος στη συνέχεια θα δοθεί προς διαβούλευση.
Στο υπουργικό θα τεθεί επίσης –από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη- το θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρηματικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η κ. Κατσέλη θα ενημερώσει το μεσημέρι της Τετάρτης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Η πρόταση της υπουργού που βρίσκεται υπό την έγκριση της Κομισιόν προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών όπου υπάρχει σωματείο εργαζομένων για να συναφθούν ενώ εκεί που δεν υπάρχει ή θα πρέπει να συγκροτηθεί ή θα εφαρμόζονται ατομικές
συμβάσεις εργασίας.
Στην τελική ευθεία, μετά την διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ με το οποίο θα μπαίνει πλαφόν στο ύψος των επιδομάτων, υπερωριών και εκτός έδρας ενώ θα καθίστανται υποχρεωτικές οι μετατάξεις και οι εσωτερικές μετακινήσεις.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιχορηγήσεων και εισάγει καινοτόμους μηχανισμούς κινητοποίησης κεφαλαίων, βασιζόμενος σε κριτήρια μακροπρόθεσμης κοινωνικής αποδόσεως.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι βασικές μορφές ενισχύσεως που προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η επιχορήγηση κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές, η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως δέκα έτη και η επιδότηση χρηματοδοτικής μισθώσεως μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως επτά έτη.
Με τις φοροαπαλλαγές θα ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την νεανική επιχειρηματικότητα. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν μέχρι και εξαετή διάρκεια, ενώ θα επεκτείνονται ανάλογα την περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου