www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικό αέριο στην Κρήτη

Στην εισαγωγή του φυσικού αερίου στη Κρήτη αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΗ.


Η «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» που δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιχείρησης σημαίνει και την αρχή του τέλους στη χρήση του Πετρελαίου για τη παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στο νησί.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της ΔΕΗ, οι προτάσεις θα αφορούν την τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο σε Συμπιεσμένη (CNG) ή Υγροποιημένη (LNG) μορφή των σταθμών παραγωγής στα Χανιά και τον Αθερινόλακκο στη Νοτιοανατολική ακτή της Κρήτης.

Η εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της μεγαλονήσου αποτελεί πάγιο, διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που βλέπει τα ρυπογόνα πετρελαϊκά εργοστάσια της ΔΕΗ
να εντάσσονται ολοένα και περισσότερο στον αστικό ιστό των Χανίων και του Ηρακλείου.


Το Φυσικό Αέριο είναι το καθαρότερο συμβατικό καύσιμο και θα συμβάλλει ουσιαστικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του νησιού μιας και παράγει 34% λιγότερες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), 80% λιγότερα Οξείδια του Αζώτου (NOx) ενώ εξαφανίζει στη πράξη το Διοξείδιο του Θείου (SO2). Ακόμη, εξαλείφεται ο κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας ή του εδάφους από διαρροές.

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2011 ενώ αν δεν υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις ίσως δούμε τα πρώτα φορτία Φυσικού Αερίου στο νησί πριν το τέλος του 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια: