www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πώς θα αποκτήσετε γρήγορα λάμψη πριν τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν πια σε απόσταση αναπνοής και όλοι μας τρέχουμε πανικόβλητοι να προλάβουμε τα καθημερινά προβλήματα και υποχρεώσεις μας, παραμελώντας τον εαυτό μας, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε χρόνο και χρήματα ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον για μια κούρα ομορφιάς.

Και όμως, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε σε χαμηλές πλέον τιμές τα σύγχρονα όπλα που έφεραν την επανάσταση στη βιομηχανία της ομορφιάς με θεαματικά αποτελέσματα ορατά σε μία μόλις επίσκεψη: laser, botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία και τόσες άλλες μη χειρουργικές τεχνικές λείανσης των ρυτίδων και αντιγήρανσης.

Γίνονται στο ιατρείο, ανώδυνα και χωρίς αναισθησία, σε χρόνο λιγότερο απ’ ότι κρατά ένα διάλειμμα από τη δουλειά μας και αμέσως μετά μπορούμε να βγούμε έξω,να πάμε στη δουλειά μας και να συνεχίσουμε όλες τις συνήθεις δραστηριότητές μας την ίδια μέρα.

Ας γνωρίσουμε όμως ένα-ένα τα σύγχρονα όπλα ομορφιάς και ευεξίας:

Botox

Πρόκειται για μικροέγχυση με πολύ λεπτή βελόνη και απόλυτη ακρίβεια σε συγκεκριμένους μιμικούς μύες του προσώπου, μιας απειροελάχιστης ποσότητας αλλαντικής τοξίνης, που δρα στις νευρομυϊκές συνάψεις παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, με αποτέλεσμα την παροδική χαλάρωση των μυών αυτών. Οι μύες αυτοί βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις δυναμικές
ρυτίδες του προσώπου στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια στο ‘πόδι της χήνας’.

Δυναμικές λέγονται οι ρυτίδες έκφρασης που σχηματίζονται όταν μιλάμε, γελάμε ή γενικά κάνουμε κάποιες εκφράσεις-μορφασμούς στο πρόσωπο.

Το αποτέλεσμα είναι η θεαματική εξάλειψη των παραπάνω δυναμικών ρυτίδων, επιτυγχάνεται με μία μόνο επίσκεψη και είναι ορατό σε μόλις τρείς ημέρες από την εφαρμογή. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 4-6 μήνες.

Πέρα όμως από την εξαφάνιση των ρυτίδων, το botox είναι θαυματουργό για πολλές άλλες ανάγκες του προσώπου αισθητικές αλλά και λειτουργικές, όπως:

μετατροπή σχήματος του προσώπου από στρογγυλό σε οβάλ

επιθυμητό σχήμα και ανύψωση των φρυδιών

ανύψωση πτωτικού ακρορρινίου

ανύψωση γωνίας χειλέων

διόρθωση χαμόγελου με εμφανή ούλα άνω οδόντων

αύξηση ανοίγματος των οφθαλμών στα μικρά μάτια

εξάλειψη στις μπάντες του λαιμού

εξάλειψη στα λακάκια γενείου

διόρθωση ασυμμετρίας προσώπου λόγω πάρεσης προσωπικού νεύρου

εξάλειψη βλεφαρόσπασμου (νευρικό τικ)

Προσοχή:

Στην περιοχή των κάθετων ρυτίδων του άνω και κάτω χείλους, το botox πρέπει να γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς και σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσλειτουργίας στις κινήσεις του στόματος στο χαμόγελο, την ομιλία και τη μάσηση.

Επιπλοκές:

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε μερικές εβδομάδες.

Πάρα πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθούν εκχυμώσεις ως επακόλουθο των ενέσεων και υποχωρούν σε 2-3 μέρες. Μπορεί να προληφθούν με χρήση ψυχρών επιθεμάτων.

Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθεί πτώση φρυδιού ή βλεφάρου από κακή εφαρμογή ή μη τήρηση των οδηγιών του ιατρού από τον ασθενή.

Αντενδείξεις:

Το botox δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από νευρομυϊκή νόσο, όπως νόσο του Graves ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη νευρομυϊκή μετάδοση καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες.

Ενέσιμα Εμφυτεύματα Υαλουρονικού οξέος

(Γέμισμα των ρυτίδων)

Πρόκειται για έγχυση ενός διάφανου κρυσταλλικού gel συνθετικού υαλουρονικού οξέος με πολύ λεπτή βελόνη στο δέρμα ακριβώς κάτω από τις ρυτίδες, για την αναπλήρωση του υαλουρονικού οξέος που φυσιολογικά υπάρχει στην μεσοκυττάρια ουσία του δέρματος και συγκρατεί νερό, διατηρώντας έτσι την ελαστικότητα και ενυδάτωσή του, αλλά με την πάροδο του χρόνου η φυσική παραγωγή του από το σώμα μας μειώνεται.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, απόλυτα φυσικό και αφορά το σβήσιμο των στατικών, μόνιμων ρυτίδων, επιτρέποντας όμως στο πρόσωπο να διατηρεί τη φυσική του έκφραση.

Οι στατικές ρυτίδες είναι αυτές που σχηματίζονται στο πρόσωπό μας σε ηρεμία και δεν μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με το botox.

Συνήθως τοποθετείται στις ρινοχειλικές ρυτίδες, στις ρυτίδες της ‘πικρίας’, στις κάθετες ρυτίδες των χειλέων, στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, στο μεσόφρυο και γενικά στις βαθιές μόνιμες ρυτίδες όπου το botox μόνο του δεν είναι αρκετό.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμο, αλλά απορροφάται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε πότε θέλουμε να έχουμε την επόμενη θεραπεία ώστε να διατηρούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 μήνες, αναλόγως της πυκνότητας του υλικού αλλά και της δυναμικής και της ποιότητας του δέρματος του κάθε προσώπου. Όταν συνδυαστεί με botox το οποίο και προηγείται του υαλουρονικού, τότε τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο. Τελευταία κυκλοφορεί και υαλουρονικό με προσθήκη αναισθητικού ξυλοκαίνης, για ακόμα πιο ανώδυνη εφαρμογή.

Πέρα όμως από την αντιρυτιδική του δράση, το υαλουρονικό οξύ σε διάφορες διαβαθμίσεις πυκνότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσουμε όγκο και να σμιλεύσουμε ένα πρόσωπο, προσδίδοντάς του συμμετρία και νεανική όψη. Έτσι μπορεί να δώσει όγκο και περίγραμμα σε λεπτά χείλη ή σε ένα ατροφικό πρόσωπο, να τονίσει τα ζυγωματικά ‘μήλα’, να κάνει τα φρύδια πιο γεμάτα, εκφραστικά και νεανικά, να αυξήσει ένα μικρό υποπλαστικό πηγούνι, να δώσει σχήμα σε μια μικρή μύτη και γενικά να διορθώσει εμβυθίνσεις, ατροφικές ουλές ακμής, σημάδια και μικροατέλειες σχήματος και ασυμμετρίας στο πρόσωπό μας.

Προσοχή:

Το υαλουρονικό όταν συνδυάζεται με botox, microdermabrasion, peeling ή laser πρέπει να έπεται και να γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και όχι πριν από αυτά.

Επιπλοκές:

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε 2-3 μέρες.

Σπάνια παρατηρούνται εκχυμώσεις, φλεγμονή, ερύθημα ή οίδημα.

Αντενδείξεις:

Το υαλουρονικό δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή πήξης του αίματος, ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, φλεγμονή ή έρπη καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά.

Μεσοθεραπεία

Ενέσιμη, ανώδυνα με ειδικό πιστόλι μικρονυγμών και μη ένεσιμη, με ειδικές συσκευές ηλεκτροφόρησης, ιοντοφόρησης ή υπερήχων.

Πρόκειται για έγχυση-διείσδυση στο δέρμα ενός μείγματος υαλουρονικού οξέος με αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που εξασφαλίζουν αντιγήρανση και σφριγηλό νεανικό δέρμα.

Η μεσοθεραπεία διατηρεί την ισορροπία του δέρματος, συμπληρώνοντας τη χαμένη ποσότητα υαλουρονικού και αντιγηραντικών ουσιών. Έτσι ενυδατώνει, καταπολεμά τα αρχικά σημάδια της γήρανσης και βελτιώνει την υφή του δέρματος, αναδεικνύοντας το περίγραμμα του προσώπου και σβήνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Μπορεί να γίνει ανά 2 εβδομάδες για 1-3 μήνες κατά περίπτωση.

Επιπλοκές:

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε 2-3 μέρες.

Σπάνια παρατηρούνται εκχυμώσεις, φλεγμονή, ερύθημα ή οίδημα.

Αντενδείξεις:

Η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, διαταραχή πήξης του αίματος, ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, ενεργό φλεγμονή ή έρπη, καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά.

Μικροδερμοαπόξεση ( microdermabrasion )

Μηχανική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της κερατίνης στιβάδας της επιδερμίδας δια της τριβής με κρυστάλλους και συνοδού αναρρόφησης. Αποτελεί ένα πρώτο στάδιο καθαρισμού της επιδερμίδας και μπορεί να γίνει μετά από καθαρισμό με ατμό ή και μόνη της.

Μπορεί να γίνει ανά 2-3 εβδομάδες με 1 μήνα, κατά περίπτωση.

Χημικό Peeling

Μετά από ένα καθαρισμό ή μετά από laser, μπορεί να ακολουθήσει ένα επιφανειακό χημικό πίλινγκ που αποτελεί ένα επιπολής ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα.

Μετά το peeling εμφανίζεται παροδικά ερυθρότητα από μία έως 2-3 μέρες και πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, γι’αυτό και ο χειμώνας είναι ο ιδανικός χρόνος εφαρμογής του. Μετά από 24-48 ώρες γίνεται αποφολίδωση των επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την επιτάχυνση του ρυθμού αναγέννησής τους που με την αύξηση της ηλικίας επιβραδύνεται.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο βοηθά στη λείανση των επιφανειακών πολύ λεπτών ρυτίδων, τη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη λεύκανση των κηλίδων που προκάλεσε στο δέρμα μας ο ήλιος των καλοκαιρινών διακοπών. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρέσκο, υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Tελευταία κυκλοφορούν εξελιγμένα ειδικά επιφανειακά peeling με στόχο την ακμή (σαλικυλικό+ αζελαϊκό οξύ), τις κηλίδες (αζελαϊκό οξύ), τις λεπτές ρυτίδες (λακτικό οξύ, TCA) κα.

Μπορεί να γίνει (επιφανειακό) ανά 1 εβδομάδα για 1-3 μήνες, αλλά και πιο βαθύ, κατά περίπτωση.

IPL

Πρόκειται για παλμικό φως, δηλαδή δέσμη φωτός με ευρύ μήκος κύματος.

Βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος (φωτοανάπλαση), τη βελτίωση της υφής του δέρματος, το σβήσιμο των καφέ κηλίδων, των ευρυαγγειών, την καταπολέμηση της ακμής και την αποτρίχωση (φωτόλυση). Χρησιμοποιείται ευρέως κατά της φωτογήρανσης. Η θεραπεία γίνεται συνήθως μετά από εφαρμογή gel στο πρόσωπο.

Μπορεί να γίνει ανά 3 εβδομάδες με 1-2 μήνες και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση.

LASER

Είναι μονοχρωματική δέσμη φωτός που εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος, γι’αυτό και δρα με υψηλή ακρίβεια και είναι πολύ αποτελεσματικό.

Ablative Lasers

Ablative είναι τα Lasers που δρουν επιφανειακά στο δέρμα, προκαλώντας εξάχνωση στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος.

Τα σύγχρονα Laser peels γίνονται με τα Ablative Fractional Lasers : CO 2 και Erbium - Yag και προκαλούν ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα με απεξάχνωση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, προκαλώντας δερμοαπολέπιση και λείανση των ρυτίδων και ουλών π.χ ακμής, ενώ ταυτόχρονα διώχνουν τις καφέ κηλίδες από το δέρμα.

Το fractional resurfacing είναι η πιο μοντέρνα, αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα. Το fractional resurfacing κάνει επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε αφήνοντας ενδιάμεσες περιοχές ανέπαφες για πιο γρήγορη επούλωση. Ταυτόχρονα στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί όπου παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική. Προκαλεί αναδόμηση του κολλαγόνου χωρίς να καταστρέφει και να ‘ξεφλουδίζει’ την επιδερμίδα όπως γινόταν παλιά με τα ισχυρά peeling, την δερμοαπόξεση ή το παραδοσιακό laser resurfacing. Αυτό σημαίνει πως το fractional resurfacing δεν απαιτεί θυσίες από τον προσωπικό χρόνο και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς ούτε και απουσία από το χώρο εργασίας. Τα παραπάνω τελευταίας fractional τεχνολογίας μηχανήματα Laser προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών μεθόδων, τόσο στα αποτελέσματα όσο και στην ασφάλεια που παρέχουν, καθώς και στο γεγονός ότι ελαχιστοποιούν τον χρόνο αποθεραπείας αφού προκαλούν μόνο μια ήπια ερυθρότητα που διαρκεί από 1 έως 3-5 μέρες το περισσότερο.

Μπορούν να γίνουν ανά ένα 3 εβδομάδες με 1 μήνα και επαναλαμβάνονται κατά περίπτωση.

Νon ablative Lasers:

Non ablative είναι τα Lasers που δρουν βαθύτερα στο δέρμα χωρίς να προκαλούν εξάχνωση στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, που παραμένουν ανέπαφες και έτσι αποφεύγεται η απολέπιση της επιδερμίδας.

Το Nd - Yag και το Er - Glass Laser είναι non ablative, δρουν σε βαθιές στιβάδες του δέρματος και προκαλούν τη διέγερση της σύνθεσης κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ανάπλαση και σύσφιξη προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ και τη μείωση των ρυτίδων, τη βελτίωση της υφής του δέρματος και τη σμίκρυνση των διευρυμένων πόρων. Μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπια ερυθρότητα και οίδημα.

Το Ε r Glass Laser επιπλέον είναι πιο ειδικό και αποτελεσματικό στη βελτίωση των ουλών ακμής, των μετεγχειρητικών ουλών, των ανοιχτών πόρων και των περιοφθαλμικών και περιστοματικών ρυτίδων.

Το Nd - Yag Laser είναι ειδικό στο να σβήνει τις ευρυαγγείες, αλλά βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής με τη μείωση της υπερέκκρισης σμήγματος. Τέλος είναι ιδανικό για αποτρίχωση σε σκούρο φωτότυπο δέρματος.

Γίνεται μία συνεδρία ανά 3 εβδομάδες έως ένα μήνα και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση.

Το Laser του Αλεξανδρίτη είναι το πλέον ειδικό για αποτρίχωση στα ανοιχτόχρωμα δέρματα και απαλλάσσει από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Γίνεται μία συνεδρία ανά 1 μήνα περίπου και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση από 4 έως 12 φορές.

Οι μηχανισμοί ψύξης όπως εξάτμιση κρυογόνου, εκπομπή ψυχρού αέρα ή ψυχόμενη κεφαλή καθιστούν την εφαρμογή των Laser/IPL ανώδυνη και ευχάριστη.

Επιπλοκές Laser / IPL :

Σπάνια παρατηρούνται ερύθημα, έγκαυμα, οίδημα, ουλές, δυσχρωμίες (υπό ή υπερ-χρωμίες).

Αντενδείξεις Laser / IPL :

Δεν πρέπει να γίνονται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, νόσο του κολλαγόνου, ανοσοκαταστολή, ακτινοθεραπεία, ενεργό ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, φωτοευαισθησία, λήψη ρετινοειδών, πολύ σκούρο δέρμα (νέγρους) κ.α.

Οι επιλογές και οι συνδυασμοί θεραπειών είναι πολλές και ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου σας. Ενδεικτικά προτείνω ένα πρωτόκολλο συνδυασμού θεραπειών για μια express Χριστουγεννιάτικη ανανέωση προσώπου, που έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τη μονοθεραπεία. Φυσικά μπορείτε να κάνετε μόνο τη μία ή τις δύο από τις 3 προτεινόμενες θεραπείες.

Express Χριστουγεννιάτικη ανανέωση προσώπου σε 2 εβδομάδες:

Βotox

Μετά από μία εβδομάδα ένα από τα παρακάτω:

1. IPL +/- Peeling ή microdermabrasion ή

2. Nd-Yag ή Er Glass Laser +/- Peeling ή

3. Nd-Yag ή Er Glass Laser +/- CO2 ή Erbium-Yag Fractional Laser +/- Peeling

Γ. Μετά από μία εβδομάδα: Υαλουρονικό +/- Μεσοθεραπεία

Φυσικά ένας τακτικός καθαρισμός και μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης, ανάπλασης ή σύσφιξης κατά περίπτωση, σε συνδυασμό με ειδικές κρέμες αντιγήρανσης με οξέα, είναι απαραίτητα και συμπληρωματικά πριν και μετά από κάθε θεραπεία.

Τρέξτε λοιπόν να ανανεωθείτε με τις πιο σύγχρονες ιατρικές επιστημονικές μεθόδους γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά, ώστε το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και το 2010 να σας βρουν ανανεωμένους, ξεκούραστους και νεώτερους.

Καλά και όμορφα Χριστούγεννα!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: