Ξύλινες κουτάλες, οδοντόβουρτσες, μαξιλάρια, πετσέτες, παπούτσια μέχρι και η ηλεκτρική σκούπα... όλα έχουν πλέον μεταμορφωθεί από ακίνδυνες συσκευές και αντικείμενα σε «βόμβες βακτηρίων» έτοιμες να «εκραγούν», αφού πρώτα εισβάλουν στον οργανισμό μας. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, πολλά από τα καθημερινά μας αντικείμενα κοινής χρήσης είναι εστίες βακτηρίων, τα οποία συνδέονται με αλλεργίες, καρδιοπάθειες, ιώσεις, ακόμη και με εγκεφαλικά επεισόδια.
Υπάρχουν κάποιες απλές λύσεις για να βγει κάποιος νικητής στον πόλεμο ενάντια στα βακτήρια του σπιτιού. Για παράδειγμα η υγρασία, ως πρωταρχική πηγή μολυσματικής συσσώρευσης, είναι ικανή να γεμίσει τις πετσέτες του μπάνιου με βακτήρια που κατόπιν μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα μας. Η λύση: τακτικό πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία 90 βαθμών ώστε να απομακρυνθεί κάθε πιθανή βακτηριακή εστία.
Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια, τα οποία κατακρατούν ένα μεγάλο ποσοστό του ιδρώτα μας κατά τον ύπνο. «Ο ιδρώτας που μένει πάνω στο μαξιλάρι μπορεί να επιδεινώσει την υγεία ενός ασθενούς
που πάσχει από έκζεμα, άσθμα ή υψηλό πυρετό» επισημαίνει η αλλεργιολόγος Ζαν Εμπερλιν, διευθύντρια της βρετανικής γραμμής βοήθειας και ιατρικής υποστήριξης Αllergy UΚ.
Υποπτοι είναι και οι πλαστικοί πάγκοι κοπής λαχανικών, οι οποίοι φιλοξενούν 50 φορές περισσότερα βακτήρια απ΄ ό,τι μια λεκάνη τουαλέτας! Λύση: «Για να αποφύγετε μολύνσεις από τις εστίες βακτηρίων, ψεκάστε τον πάγκο με ένα απολυμαντικό και κατόπιν πλύνετέ τον με βραστό νερό» συστήνει ο δρ Οξφορντ.
Εξ ίσου επικίνδυνα είναι και τα παπούτσια που μεταφέρουν μέσα στο οικιακό μας περιβάλλον όλα τα εξωτερικά μικρόβια, όπως λάσπη, λειχήνες και ξεραμένα περιττώματα. Λύση: να μένουν έξω, ή έστω σε προθάλαμο και να καθαρίζονται τακτικά. Και οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες, ενώ τα «πιγκάλ» της τουαλέτας κάθε έξι μήνες.
Επίσης πρέπει να απολυμαίνουμε τη βούρτσα της ηλεκτρικής μας σκούπας με ειδικά καθαριστικά, ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση των βακτηρίων μέσα στο υπόλοιπο σπίτι. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το 13% των μικροσκοπικών αντικειμένων που μένουν προσκολλημένα πάνω στη βούρτσα ήταν μολυσμένα με το θανατηφόρο βακτήριο Ε. coli.
«Πάρτε για παράδειγμα τις ξύλινες κουτάλες για τη σούπα», εξηγεί ο καθηγητής Ιολογίας του Νοσοκομείου του Λονδίνου Τζον Οξφορντ, προσθέτοντας ότι «το ξύλο, επειδή είναι πιο πορώδες ως υλικό από το πλαστικό ή το μέταλλο, κατακρατεί περισσότερα βακτήρια, όπως το Ε. Coli, που προσβάλλει το έντερο, προκαλώντας οξεία δηλητηρίαση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου