www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Λιπαρά ψάρια για την κατάθλιψη

Η σύνδεση μεταξύ ψυχικής διάθεσης και φαγητού είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα που διενέργησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας «Mind». Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Μπρίτζετ Ο’Κόνελ, μπορούμε να απαλύνουμε σημαντικά τα αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης και να αποκτήσουμε μια πιο θετική διάθεση είτε καταναλώνοντας είτε αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές.
Η εποχιακή κατάθλιψη που συνοδεύει την έλευση του χειμώνα πλήττει σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα αντισταθείτε καλύτερα σε αυτήν αν κατά τους σκοτεινούς μήνες του χρόνου καταναλώνετε την σωστή ποσότητα βιταμίνης D, η οποία απαντάται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια - όπως ο σολομός και οι σαρδέλες - και στα αυγά. Αν υποφέρετε από στρες ξεχάστε όλα τα ανθυγιεινά και προτιμείστε μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Έχει βρεθεί επίσης ότι ένας συνδυασμός βιταμίνης Β και μαγνησίου, που θα βρείτε στα πράσινα φυλλώδη
λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το ψωμί, το ψάρι το κρέας και τα δημητριακά, «καλμάρει» τους αδένες που απελευθερώνουν τις ορμόνες τους άγχους.

Τίποτα δεν ενισχύει τα αισθήματα εκνευρισμού και αδιαθεσίας όσο ένα άδειο στομάχι. Το πρόβλημα οφείλεται στην χαμηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα αδιαθεσίας ή να επιφέρει και λιποθυμία. Σε αυτή την περίπτωση μην σπεύσετε να τονωθείτε με πατατάκια ή σοκολάτα, αλλά επιλέξτε υδατάνθρακες ( ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, βρώμη ), ξηρούς καρπούς ή ένα ελαφρύ τυρί.

Το αίσθημα κόπωσης που οφείλεται στην μεταβολή των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα καταπολεμείται εξαιρετικά με την ημερήσια λήψη 0,025 γραμμάρια χρωμίου, το οποίο υπάρχει άφθονο στο κρέας, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τις φακές και τα μπαχαρικά. Αν πάλι το αίσθημα καταπόνησης οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου εντάξτε στο διαιτολόγιό σας το κόκκινα κρέας (κυρίως συκώτι), τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα ξερά φρούτα και αποφύγετε την κατανάλωση καφέ ή μαύρου τσαγιού λίγο πριν ή μετά τα γεύματα.

Τα αισθήματα παρατεταμένης ανησυχίας ή αγωνίας επιδεινώνονται σημαντικά από την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία μπορεί να προσκαλέσει ζαλάδες και στομαχόπονο, αλλά και αϋπνία. Αν πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε την μέρα σας με καφέ, επιλέξτε έναν ντεκαφεϊνέ ή ακόμη καλύτερα ένα λευκό ή πράσινο τσάι, τα οποία περιέχουν ένα ποσοστό καφεΐνης, αλλά και το αμινοξύ θεανίνη που ηρεμεί τον εγκέφαλο.

Για να απαλύνετε τα συμπτώματα του και να μετριάσετε τα αισθήματα ανησυχίας και έντασης, φροντίστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα, κατά προτίμηση με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ζυμαρικά, πιτυρούχο ψωμί και όσπρια. Παράλληλα κρίσιμη θεωρείται η κατανάλωση φυσικών ινών και άφθονων ποσοτήτων ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, όπως άπαχο γάλα ή γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: