www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Θαυματουργά φρούτα από την Ασία

Στην Ασία τα goji είναι πολύ γνωστά, θρεπτικά φρούτα τα οποία παράγονται στη περιοχή του Θιβέτ.Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας. Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή.


Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.

Κινέζικες μελέτες δείχνουν ότι τα goji αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο και ότι ο καρπός έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών. Επιπλέον, τα goji μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με τις
παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο. Τα goji περιέχουν γερμάνιο, ένα ορυκτό που πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι πολυσακχαρίτες και τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προωθούν τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη και αναστολή του.

Τα goji έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις: οξειδωμένη χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η χοληστερόλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι το οξειδωτικό αποτέλεσμα των ελεύθερων ριζών, καθώς και από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, τα οποία στη συνέχεια επικολλούνται στα τοιχώματα των αρτηριών.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.

Το γκότζι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: