www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ ζητούν άρση των περιορισμών σε μεταλλαγμένα και νανοτεχνολογία

Αμερικανοί επίσημοι δηλώνουν «έκπληκτοι και απογοητευμένοι» με την άρνηση της Ευρώπης να ενστερνισθεί τεχνολογίες όπως η γενετική τροποποίηση και η νανοτεχνολογία στις αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες.


Γενετικά μεταλλαγμένα

Η ευρωπαϊκή γεωργία μένει πολύ πίσω εξαιτίας της αντίθεσής της στις γενετικά μεταλλαγμένες σοδειές και στη νανοτεχνολογία, προειδοποίησαν οι Αμερικανοί επίσημοι. Τονίζουν, δε, πως θα πρέπει η Ε.Ε. να αποδεχθεί και τις δύο τεχνολογίες εάν θέλει να έχει μία βιώσιμη γεωργία στο μέλλον.

"Μένω έκπληκτος και απογοητευμένος που η γεωργία η οποία ξεκίνησε τόσο δυνατά στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να κάνει ένα άλμα μπροστά ώστε να γίνει μέρος της οικονομίας που θα μπορούσε να είναι εάν αυτές οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις είχαν υιοθετηθεί και προωθηθεί" δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της USDA, Δρ. Roger Beachy. Τόνισε, δε, πως οι επιστήμονες πρέπει να βρουν τρόπους να κάνουν τις νέες τεχνολογίες όπως αυτή της γενετικής τροποποίησης να ακούγονται
"μη απειλητικές" στους καταναλωτές.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στην εισαγωγή των γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών, με τις Greenpeace και Avaaz να έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα την απαγόρευσή τους στην Ε.Ε. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα και την εισαγωγή ενός μορατόριουμ στα τρόφιμα που χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία μέχρις ότου αποκλεισθούν δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία.

Εντούτοις, υπάρχουν και οι ενστάσεις που εγείρονται σε υποστήριξη της αμερικανικής γραμμής με το επιχείρημα ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει να εξετάσει την έρευνα γύρω από τα μεταλλαγμένα αντικειμενικά με συνέπεια να επηρεάζεται από επιμέρους ομάδες συμφερόντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: