www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οι τουρκικές εξαγωγές ψαριών πλημμυρίζουν την Ευρώπη

Η Τουρκία έχει επιδείξει σημαντική αύξηση παραγωγής και εξαγωγών αλιείας τη τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Αλιείας της Μεσογείου (Mediterranean Fishery Products Exporters’ Union).


Οι εξαγωγές προϊόντων αλιείας αυξήθηκαν σε 400 εκατομ. δολ. από 40 εκατομ. τα τελευταία 10 χρόνια, ενόσω η παραγωγή αυξήθηκε από 400.000 τόννους σε 1 εκατομύριο τόννους, δήλωσε ο Alican Yamanyılmaz στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia στα Άδανα.

Άλλοτε ασήμαντη στον κλάδο πανευρωπαϊκά, σήμερα η Τουρκία συναγωνίζεται για τα πρωτεία. Τα ψάρια δεν είναι η μόνη παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας, δήλωσε ο Yamanyılmaz. "Για παράδειγμα, μολονότι το χταπόδι είναι πολύ νόστιμο, δεν καταναλώνεται ευρέως. Εξάγουμε ένα μεγάλο ποσοστό χταποδιών που ψαρεύουμε στις θάλασσές μας, γύρω στους 100 τόννους χταποδιών ετησίως".

Η Τουρκία εξάγει αλιευτικά προϊόντα σε πολλές χώρες όπως το Ντουμπάι, τη Σ. Αραβία, τον Λίβανο,
τη Συρία, το Ιράκ, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία. "Μολονότι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ιχθυοπαραγωγοί, αγοράζουν ψάρια από την Τουρκία" δήλωσε ο Yamanyılmaz .

Ένας όμιλος προώθησης που δημιούργησε η Ένωση διεξήγαγε σημαντική έρευνα τη τελευταία διετία, δήλωσε. "Στον όμιλο προώθησης χορηγήθηκαν 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες ως ετήσιος προϋπολογισμός για την προώθηση των τουρκικών αλιευτικών προϊόντων, κυρίως σε διεθνείς εκθέσεις". Ο όμιλος δημοσιεύει ενημερωτικά βιβλιάρια στα αγγλικά, ρώσικα και αραβικά και τα διανέμει στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, την ίδια ώρα που προσπαθεί να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση ψαριών από 8 κιλά κατά κεφαλή σε 10 κιλά κατά τη πρώτη φάση της προώθησης.

Οι τουρκικές υδατοκαλλιέργειες καλύπτουν μία έκταση 26 εκατομυρίων εκταριών, σχεδόν ισοδύναμη με την έκταση αγροτικής καλλιέργειας στη χώρα, δήλωσε ο Yamanyılmaz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: