www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

«Ενεργειακοί πυροσβέστες» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Κατ’ οίκον παροχή συμβουλών για εξοικονόμηση στην κατανάλωση θερμότητας, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού θα προσφέρουν οι «ενεργειακοί πυροσβέστες» του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Φορέα εποπτευόμενου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Μέσα στους σκοπούς της νέας αυτής δράσης είναι και η ευαισθητοποίηση των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων για την αναγκαιότητα των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Το «σώμα» των Ενεργειακών Πυροσβεστών θα αποτελείται από άτομα που εργάζονται ήδη ως κοινωνικοί λειτουργοί κυρίως σε δήμους. Μετά από εξειδικευμένη κατάρτιση θα είναι σε θέση μεταξύ άλλων να αναλύσουν (με την συνδρομή του ΚΑΠΕ) τις ενεργειακές καταναλωτικές συνήθειες μίας οικογένειας και θα παρέχουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς της. Θα εντοπίζουν το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό (ζήτημα συμπεριφοράς ή ζήτημα που αφορά στο κτίριο ή ακόμη και στην ενεργειακή τιμολόγηση) και θα συμβουλεύουν την οικογένεια για εφικτές λύσεις. Αν το πρόβλημα οφείλεται στο ίδιο το κτίριο θα ενημερώνουν τους
ιδιοκτήτες για το τι μπορούν να κάνουν ή θα τους παραπέμπουν στο τοπικό ενεργειακό γραφείο ή τον ενεργειακό προμηθευτή για να αναζητήσουν το είδος της οικονομικής αρωγής και τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις και μικρές επενδύσεις.

Η αρχική πρόβλεψη είναι ο κάθε Ενεργειακός Πρεσβευτής να επισκεφτεί τουλάχιστον 30 νοικοκυριά με τελικό στόχο τα 100. Στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτό το νεοσύστατο «σώμα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τα €15.000, βρίσκονται σε «ενεργειακή ένδεια».



Δεν υπάρχουν σχόλια: