www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

«Δημόσιος ή ιδιωτικός ο ΟΠΑΠ τελικά;»

«Τι είναι τελικά ο ελληνικός Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), δημόσιος ή ιδιωτικός Οργανισμός; Και ως τι από τα δύο τον αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αλλά και με ποιά ιδιότητα προχωρεί μέσω επεκτάσεων και αναθεωρήσεων συμβάσεων σε απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;»


Την ερώτηση αυτή απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θόδωρος Σκυλακάκης, ζητώντας να δοθεί η απάντηση με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο και τα προβλεπόμενα από αυτό.

Η απάντηση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση της νέας επέκτασης της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Ιντραλότ, διότι εάν ο Οργανισμός -στη συγκεκριμένη περίπτωση-λειτούργησε ως Δημόσιος Οργανισμός τότε υπάρχει σαφής παραβίαση των Κοινοτικών Οδηγιών. Εάν δε λειτούργησε ως Ιδιωτικός Οργανισμός τότε ποιό είναι το δημόσιο συμφέρον που υπηρετεί η διατήρηση -και επέκταση μάλιστα- του μονοπωλίου των τυχερών παιγνιδιών στη χώρα,
από μια ιδιωτική εταιρεία;

Ο Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

-Έγγραφό του ΟΠΑΠ προς την Επιτροπή, με το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν είναι Δημόσιος Οργανισμός, επικαλούμενος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έπαψε να διορίζεται από το κράτος και ότι η εποπτεία που ασκείται σε αυτόν από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν σημαίνει ότι η διαχείριση της ΟΠΑΠ ΑΕ υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από το κράτος.

-Τη δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου στις 30/12/2009 σύμφωνα με την οποία ο κ. Γερουλάνος, αφού συναντήθηκε με τα νέα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΠ «ώστε να ενημερωθούν αυτά για το στίγμα του ΟΠΑΠ ο οποίος είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», κάλεσε μεταξύ άλλων το νέο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ «να επανεξετάσει το οργανόγραμμα, τις αμοιβές και τις δαπάνες του οργανισμού προκειμένου να προβεί στο απαραίτητο εξορθολογισμό και σε περικοπές υπέρογκων και αδικαιολόγητων αμοιβών».

Μετά από όλα αυτά, προκύπτει η απορία και ο Ευρωβουλευτής ζητά μια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το πως αντιμετωπίζει τελικά τον ΟΠΑΠ σε σχέση με την τήρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου περί συμβάσεων, ως δημόσιο ή ως ιδιωτικό οργανισμό;

Η ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη έρχεται ως συνέχεια πρόσφατης δημόσιας παρέμβασής του μέσω της οποίας είχε τονίσει και τα εξής:

«Ποιος κερδίζει οικονομικά από το μονοπώλιο αυτό το οποίο το κράτος χορήγησε στον ΟΠΑΠ έναντι 16 εκ. ευρώ το χρόνο (σε τιμές 2000);

Κατ’ αρχήν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι απολαμβάνουν τα μονοπωλιακά κέρδη του ΟΠΑΠ, τα οποία μόνο το 2008 έφτασαν τα 728 εκ. ευρώ. Ποιοι άλλοι;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα αναφερθούμε στην περίφημη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Κοινοπραξία Ιντραλότ. Η σύμβαση αυτή ξεκινά από έναν διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 1997, είχε επταετή διάρκεια και ο ΟΠΑΠ είχε το μονομερές δικαίωμα να την παρατείνει για 3 ακόμα έτη. Με βάση τη σύμβαση αυτή από το2000 ως την 28.1.2007, ο ανάδοχος έλαβε ως αμοιβή 767 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια με τροποποίηση της συμβάσεως αυτής το 2006, ο ανάδοχος έλαβε για πρόσθετες υπηρεσίες άλλα 65 εκ. ευρώ και στη συνέχεια με επέκταση του 2007 για τρία ακόμα έτη, αλλά τουλάχιστον 200-250 εκ. Ευρώ.

Επέκταση μάλιστα την οποία το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε απ’ ευθείας ανάθεση προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι στην περίπτωση οργανισμών «όπως ο ΟΠΑΠ απαιτείται να ακολουθείται διαγωνιστική διαδικασία».

Στη συνέχεια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση παρέτεινε εκ νέου την σχετική σύμβαση στις 31.7.2010 για άλλον ένα (συν ένα;) χρόνο, έναντι ετησίου τιμήματος κατ’ ελάχιστον 70 εκ. Ευρώ. Στη νέα παράταση περιλαμβάνονται άσχετες με την αρχική σύμβαση υπηρεσίες και προμήθειες όπως 20000 τηλεοράσεις, 5000 αποκωδικοποιητές, τηλεοπτικός σταθμός, νέα παιχνίδια σε νέες πλατφόρμες κ.λ.π.

Ποιος κερδίζει από όλες αυτές τις δικομματικές απ’ ευθείας αναθέσεις είναι στην κρίση των πολιτών».

Για το ίδιο θέμα ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θόδωρος Σκυλακάκης έχει υποβάλει άλλες τρείς ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα εξής θέματα:

-Έρευνα για την παράταση σύμβασης ΟΠΑΠ ΑΕ - ΙΝΤΡΑΛΟΤ (με ημερομηνία 21/10/2010)

-ΟΠΑΠ ΑΕ: Συμβατότητα είσπραξης εσόδων μέσω απ΄ευθείας ανάθεσης των αδειών στο κρατικό μονοπώλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας, με τη νομολογία του ΔΕΚ (με ημερομηνία 21/10/2010)

-Εθισμός στα τυχερά παιγνίδια (με ημερομηνία 21/10/2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια: