www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νέα δεδομένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Νέα εξέταση Βρετανών επιστημόνων επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών, μία τεχνική διαγνωστικού ελέγχου εμβρύων, η οποία μπορεί να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες σύλληψης μέσω της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αποτελούν την κυριότερη αιτία αποτυχίας (γύρω στο 70%) της κύησης πριν τα γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτευτούν στη μήτρα.

Η νέα τεχνική μπορεί να προβλέψει καλύτερα τη βιωσιμότητα του εμβρύου, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην εξωσωματική εγκυμοσύνη το έμβρυο κατά την πέμπτη μέρα της ανάπτυξης του φτάνει στο στάδιο της βλαστοκύστης και είναι έτοιμο να εμφυτευτεί ξανά στην μήτρα της μητέρας.

Η βλαστοκύστη έχει δύο μέρη, ένα μικρό σφαιρίδιο κυττάρων που θα εξελιχτεί στο μωρό και ένα
εξωτερικό στρώμα κυττάρων που θα αποτελέσουν τον πλακούντα.

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές κάνουν μια μικροσκοπική βιοψία στα πρωταρχικά κύτταρα του πλακούντα και όχι του ίδιου του εμβρύου αναλύοντας στο εργαστήριο όλα τα χρωμοσώματα και βγάζοντας συμπεράσματα για την υγεία και τη συμβατότητα των κυττάρων του εμβρύου.

Χάρη στη νέα αυτή τεχνική, εμφυτεύονται στη μήτρα μόνο τα έμβρυα-βλαστοκύστες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχτούν σε κανονικό έμβρυο χωρίς προβλήματα.

Σήμερα, η επιτυχία της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται πρωτίστως από την ηλικία της γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: