www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ και αναφορές στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα κάνει στο σύνολό του ο διεθνής τύπος, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αναίρεση του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διεκδικεί τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζουν ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από την ημέρα που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να ικανοποιήσει τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και τους Έλληνες πολίτες και υπογραμμίζει ότι χθες διεκδίκησε τη νίκη και στα δύο επίπεδα.

Επίσης οι New York Times παραθέτουν τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προσφύγει στη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ακόμη η εφημερίδα κάνει αναφορές στο θυμό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων και σχολιάζει τα συλλαλητήρια, υπενθυμίζοντας το τραγικό
περιστατικό στη Marfin τον Μάιο όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναιρεί τις απειλές για πρόωρες εκλογές" αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αναίρεσε τις απειλές για την προκήρυξη εθνικών εκλογών καθώς "απέφυγε" μια βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης το BBC κάνει αναφορά και στο μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε,λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

"Η απόφαση να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τις αγορές, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση εκνευρισμού στην προοπτική πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα" καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.

Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου έπαιξε με τα νεύρα των ψηφοφόρων και των αγορών με το να μην εξηγήσει τον τρόπο που θα μετέφραζε την ψήφο του κόσμου σε σχέση με την κυβερνητική του πολιτική, ενώ επικαλούμενο το διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, Κώστα Παναγόπουλο, αναφέρει ότι το μεγάλο ποσοστό αποχής εξηγεί την αγανάκτηση του κόσμου.

Η γαλλική Le Monde σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και χαρακτηρίζει ως δημοψήφισμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αποτροπή της πιθανότητας πρόωρων εκλογών σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

H Deutsche Welle αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει βάσει του εκλογικού αποτελέσματος ότι έλαβε την εντολή για να συνεχίζει με τα μέτρα λιτότητας.

Από την Αυστραλία η "The Sydney Morning Herald" έχει τίτλο «Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός αναιρεί την απειλή για πρόωρες εκλογές», αλλά όλα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αν ληφθούν υπόψη τα σκληρά μέτρα λόγω του μνημονίου.

Επισημαίνεται, ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό αποχής, ενώ τονίζεται ότι οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν αφενός την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μετά την επιβολή του προγράμματος λιτότητας και αφετέρου την έναρξη εφαρμογής της αυτοδιοικητικής αποκέντρωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: