www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Απείχε ένας στους δύο

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα έδωσαν χθες οι πολίτες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, γυρνώντας την πλάτη στις κάλπες και μετατρέποντας το δικαίωμα-υποχρέωση της άσκησης του εκλέγειν σε ηχηρή αρνητική απάντηση συνολικά για το πολιτικό σύστημα.


Με την αποχή να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ που στην πρωτεύουσα έφτασε το 58%, στον Πειραιά 57% και στη Θεσσαλονίκη 47%, ένας στους τρεις πολίτες -για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές- επέλεξε να μη συμμετέχει καν στη διαδικασία. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η αποχή στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 για το Λεκανοπέδιο ήταν μόλις 30% με υψηλότερο ποσοστό το 42%. Από αυτά τα μεγέθη προκύπτει σαφώς η δυσαρέσκεια προς πάσα κατεύθυνση και υποβόσκει ο θυμός ιδιαίτερα των κατοίκων των αστικών κέντρων που βιώνουν καθημερινά μεγάλα προβλήματα,
ενώ η στάση αυτή ερμηνεύεται και ως αρνητική απάντηση στα διλήμματα που τέθηκαν προεκλογικά.

Μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής κατά μέσο όρο και πανελλαδικά. Στην Πάτρα ανήλθε στο 40% και στο Ηράκλειο της Κρήτης 39%. Αν αναλύσουμε τα ποσοστά της αποχής σε επίπεδο περιφερειών, η Κρήτη και η Πελοπόννησος κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και αντίστοιχα τη μικρότερη αποχή (33%.) Στη Θεσσαλία η αποχή ήταν 35%, στην Κεντρική Μακεδονία 36%, στην Ηπειρο 37% όπως και στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Ελλάδα 39%. Πάνω από 40% ήταν η αποχή σε Δυτική Μακεδονία (44%), Αττική (45%), Βόρειο Αιγαίο (45%) και Ιόνια (48%). Ακριβώς στο 40% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στο Νότιο Αιγαίο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: